Hyppää sisältöön

"Avolava" on alle 30-vuotiaan miehen painajainen – ei hätää, sillä näin kaljuuntuvaa päätä voi hoitaa

Kaljuuntuminen harvoin on terveydelle vaarallista, mutta itsetunnolle se voi käydä.

Toisia kalju häiritsee. Jotkut taas kokevat sen helpottavana, kun ei tarvitse enää kammata. Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Hiustenlähtö eli kaljuuntuminen voi olla miehille vaikea paikka. Hiljalleen pakeneva hiusraja tai päälaelle muodostuva kalju voi tuntua ikävältä ja nakertaa miehistä itsetuntoa.

Onneksi kaljuuntuminen on kuitenkin vain kosmeettinen vaiva, eikä se ole terveydelle vaarallista.

– On olemassa joitakin sairauksia tai esimerkiksi kilpirauhasen häiriöitä, jotka aiheuttavat kaljuuntumista. Ne ovat kuitenkin hyvin harvinaisia. Yleisin syy kaljuuntumiseen on hormonaalinen ja siihen taas vaikuttaa geeniperimä, kertoo ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Susanna Majasuo.

Ihmisellä on päässään keskimäärin 100 000–200 000 hiusta. Joka päivä päästä irtoaa noin 100–150 hiusta. Jos hiuksia lähtee kerralla runsaasti tätä enemmän, voidaan Majasuon mukaan puhua hiustenlähdöstä tai kaljuuntumisesta. Tällöin hiuksia saattaa lähteä isoina tuppoina.

Toisilla hiukset taas eivät lähde tuppoina, vaan hiuksenkasvu yksinkertaisesta vain pikku hiljaa tyrehtyy. Silloin hiuksia irtoaa tavalliseen tahtiin, mutta uutta ei kuitenkaan kasva tilalle.

Ensin nousee hiusraja

Erikoislääkäri Susanna Majasuo kertoo, että tavallisimmin miehillä kaljuuntuminen alkaa hiusrajan nousemisella.

– Hormonaalinen hiustenlähtö alkaa tyypillisesti hiusrajasta ja ohimoilta. Toinen paikka, mistä hiukset saattavat alkaa harventua on aivan päälaella, hiuspyörteen seudulla, Majasuo sanoo.

Majasuon mukaan miehet ovat erilaisia ja suhtautuvat siksi myös kaljuuntumiseen eri tavalla. Jos oman suvun muutkin miehet ovat kaljuja tai alkaneet kaljuuntua, on mies yleensä jo tottunut ja valmistautunutkin siihen, että hiukset jossain vaiheessa harvenevat.

Kohonnut hiusraja voi olla merkki alkavasta kaljuuntumisesta. Kuva: Ville Toijonen/Yle

Erityisen ikävää kaljuuntuminen voi olla nuorille miehille.

– Monet nuoret miehet kokevat hiusrajan nousemisen hyvinkin kiusallisena tai häiritsevänä siinä vaiheessa, kun alkavat etsiä elämänkumppania, kertoo ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Susanna Majasuo.

Jos kaljuuntuminen häiritsee, se kannattaa ottaa lääkärin kanssa puheeksi.

– Ensin pitää selvittää, onko kyseessä hormonaalinen hiustenlähtö vai onko taustalla sairaus.

Lääkkeiden vaikutuksissa on suuria eroja

Jos syy on tavanomainen hormonaalinen hiustenlähtö, on hoitona apteekeista ilman reseptiä saatava minoksidiililiuos.

– Liuos toimii tavallaan lannoitteena karvatupille. Se saa hiuksen kasvamaan paksumpana ja pidempään. Jos se ei auta, lääkehoito saattaa auttaa paremmin, kertoo ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Susanna Majasuo.

Varmaa lopputulosta lääkkeillä ei voi luvata, sillä niiden vaikutus kaljuuntumiseen vaihtelee suuresti. Parhaimmillaan paikallishoito tai tabletti voi saada hiuksia kasvamaan niin sanotuissa uinuvissa karvatupissa, joissa karvoitusta ei ole vähään aikaan ollut.

– Usein lääkkeet kuitenkin vain pysäyttävät kaljuuntumisen eli hiustenlähtö ja oheneminen pysähtyy. Osalle ihmisistä lääkkeetkään eivät auta. Pitää vain kokeilla, mikä auttaa ja mikä ei, kertoo Majasuo.

Äärimmäisenä keinona voidaan tehdä hiussiirto. Silloin takaraivosta otetaan tervettä ja kasvavaa hiustuppea ja siirretään alueille, joilla hius ei kasva.

Kalju kaipaa hoitoa, kuten tavallinen iho

Monet miehet ajavat päänsä kaljuksi omaksi huvikseen. Silloin ei tarvitse huolehtia tukan pesusta eikä kampaamisesta. Jos orastava kalju alkaa häiritä, osa miehistä ratkaisee asian ajamalla kaikki hiukset pois.

Kalju on tavallista ihoa paksumpaa ja sitä voi hoitaa samalla tavalla kuin tavallista ihoa.

– Jos kalju kuivuu, sitä kannattaa rasvata kosteusvoiteella. Jos se ei kuivu, ei se myöskään mitään erityistä rasvausta vaadi.

Lopuksi ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Susanna Majasuo muistuttaa alkavasta aurinkoisesta vuodenajastamme.

– Kesällä kannattaa muistaa, että kalju on suoraan kohti aurinkoa. Siksi kalju tulee suojata auringon uv-säteilyltä joko hatulla tai aurinkorasvalla, opastaa Susanna Majasuo.

Kaljun suojaaminen kesällä todellakin kannattaa, sillä auringonpaiste voi nostaa riskiä sairastua ihosyöpään.

Todennäköisempää kuitenkin on, että suojaamaton kalju palaa. Kalju käyttäytyy Majasuon mukaan palaessaan ihan samalla lailla kuin muukin iho, eli se alkaa punoittaa, aristaa ja voi tulla kipeäksi.

– Palaneelle iholle voi laittaa hoidoksi kylmää käärettä ja hydrokortisonivoidetta, neuvoo Majasuo.