Vankien tositarinat liikuttivat näyttelijä Jaana Saarista – Äiti-elokuvassa vankilasta vapautunutta pahoinpidellään ja huoritellaan

Äiti-elokuvassa vankilassa pitkän tuomion kärsinyt nainen saa ulkomaailmassa vastaansa halveksuntaa ja vihaa, mutta myös yllättävää empatiaa. Työryhmä tutustui elokuvaa tehdessä vankien elämään.

Aamu-tv
Elokuvan Äiti pressikuva
Tähtihetkessä oli vieraana Jaana Saarinen, joka näyttelee pääosan Äiti-elokuvassa.

Eeva on tehnyt henkirikoksen, joka on vienyt hänet 15 vuodeksi vankilaan. Vapauduttuaan hän lähtee ensitöikseen kotipaikkakunnalleen etsimään tytärtään, jota ei ole tavannut koko vankeusaikanaan. Samppa Batalin ohjaama Äiti-draama käsittelee perhetragediaa, ulkopuolisuutta ja äidinrakkautta.

Elokuvaa varten Batall ja pääosaa näyttelevä Jaana Saarinen tutustuivat vankien oloihin ja kuulivat tositarinoita ja kokemuksia rikoksia tehneiltä. Ensimmäisenä Saarinen kuunteli juuri vapautuneen miesvangin ajatuksia. Näyttelijä vieraili myös Hämeenlinnan avovankilassa tapaamassa naisvankeja.

– On mielenkiintoista tavata ihmisiä, joiden kanssa ei ole ikinä päässyt tekemisiin. Ihmisille voi tapahtua mitä vain. Elämä tapahtuu. Kaikkien tarinat ovat erilaisia.

Saarinen kertoo kuulleensa monia tarinoita stigmasta, jonka vankilataustainen saa. Töitä on lähes mahdoton löytää pitkän vankilatuomion jälkeen. Saarinen uskoo töihin pääseminen olevan tärkeää, että ihminen ei lähtisi uusimaan rikoksiaan.

Elokuvan Äiti pressikuva
Matti Pajulahden ja Jaana Saarisen hahmot tutustuvat huoltotöiden kautta. Laura Mainiemi

Kaikki äidit ovat omanlaisiaan

Elokuva on inspiroitunut tosielämästä, mutta ei perustu tositapahtumiin. Äidissä päähenkilön kohtalo on kova niin vieraiden kuin perhepiirin parissa. Eevaa syrjitään, pahoinpidellään ja huoritellaan. Hän onnistuu kuitenkin löytämään yhden ihmisen, joka kohtaa hänet empaattisesti.

Eevan hahmo on pitkään pärjännyt yksin ja kärsinyt tuomionsa hakematta armahdusta. Saarisen mielestä Eevassa olennaista on omistautuminen tyttärelle rikoksesta ja vankilatuomiosta huolimatta. Äiti käsittelee nimenomaan äidinrakkautta.

– Erilaisia äitejä on yhtä paljon kuin meitä äitejä. Meihin vaikuttaa se, mitä kukin kokee ja ajattelee. Voin kuvitella tunteen, kun ei tiedä 15 vuoteen, missä oma lapsi on.

Elokuvan Äiti pressikuva
Jaana Saarisen hahmo otetaan vanhalla kotiseudulla ynseästi vastaan. Laura Mainiemi

Niukkasanaisuus oli haaste

Äitiä harjoiteltiin tiiviisti kuukauden verran. Saarisen rinalla elokuvan olennaisissa rooleissa näyttelevät Matti Pajulahti ja Matti Onnismaa. näyttelevät Harjoitukset ja kuvaukset olivat täynnä keskustelua ja naurua.

–Silti tuloksena on hiljainen ja surullinen elokuva. Aina tunnelmat eivät mene kuvausten ja elokuvan tunnelman osalta yksiin, sanoo Saarinen.

Äiti on rauhallisella tempolla etenevä draama, jossa tarinaa kerrotaan pitkälti sanattomasti. Saarisen mielestä elokuva oli näyttelijäntyön ytimessä. Tärkeintä oli ajatatustyö ja hahmojen ymmärtäminen.

– Välillä ohjaaja sai sanoa minulle, että puhu vähän hitaammin. Olen luonnostani aika puhelias ihminen. Elokuva oli tällaiselle lörpölle todella opettava kokemus.