Hallitusneuvotteluiden ensimmäinen viikko on takana – Rinne: "Ensi viikolla alkaa vaikein vaihe, kun hintalappuja aletaan laskea yhteen"

Antti Rinteen mukaan lobbarikeskustelu on tänään mennyt yli äyräiden. Vihreiden Elina Moisio jättäytyi pois neuvotteluista kohun takia.

hallitusneuvottelut
Antti Rinne kommentoi tiedotusvälineille hallitusneuvottelujen kulkua.
Hallitusneuvottelujen vetäjä Antti Rinne kertoi ensimmäisen neuvotteluviikon annista ja ensi viikon aikataulusta tiedotustilaisuudessa Säätytalossa perjantaina alkuillasta.

Hallitusneuvottelujen vetäjän Antti Rinteen (sd.) mukaan puolueiden väliset neuvottelut ovat edenneet odotusten mukaisesti, mutta vaikein vaihe on vielä edessä.

– Jos 10 kilometrin juoksusta on kysymys, ensimmäinen puolitoista tuhatta metriä on nyt viety eteenpäin, sanoi Rinne tyytyväisen näköisenä Säätytalon aulassa.

Hallitusneuvottelujen ympärillä käytävä keskustelu on tänään keskittynyt epäilyihin siitä, että neuvottelupöydissä olisi etujärjestöjen ja liike-elämän lobbareita eli poliittisia vaikuttajia. Vihreiden Elina Moisio ilmoitti perjantai-iltana, että hän jättäytyy pois hallitusneuvotteluista lobbarikohun takia.

– Lobbarikeskustelu on mennyt yli äyräiden, Rinne summasi päivää jo ennen Moision ilmoitusta.

Rinne korostaa, että neuvottelupöydässä olevat ihmiset ovat mukana puolueiden edustajina.

– Jos neuvotteluissa on etujärjestöissä töissä olevia SDP:n edustajia, he istuvat täällä SDP:n mandaatilla. Heidän edessään ovat SDP:n tavoitteet, ei jonkun muun järjestön tavoitteet, Rinne totesi tiukasti.

Vaalit täpärästi voittanut SDP on käynyt hallitusneuvotteluja keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n kanssa keskiviikosta lähtien.

Vaikein vaihe alkaa ensi viikolla

Hallitusneuvotteluissa on kahdeksan kärkiteeman ympärille koottua työryhmää eli "ilmiöpöytää", jossa puolueet yrittävät löytää yhteisen sävelen. Työryhmät määrittävät parhaillaan ilmiöiden tämän hetkistä tilannetta, mikä Rinteen mukaan on todennäköisesti saatu valmiiksi maanantaiaamuun mennessä.

Sen jälkeen vuorossa ovat tavoitteiden asettaminen sekä keinojen määrittäminen, jolloin Rinteen mukaan kuvaan astuvat jokaisen puolueen poliittivat näkemykset.

Rinne sanoo, että neuvottelujen vaikein vaihe alkaa ensi viikolla, kun talousrealiteetteja sovitetaan puolueiden ehdottamiin keinoihin, joilla Suomen taloutta vietäisiin eteenpäin.

– Jokainen hallitusneuvotteluissa mukana oleva henkilö tietää, että on olemassa taloudellisia rajoitteita. Niitä lukuja ei ole kuitenkaan haluttu vielä asettaa, jotta luovuus voisi kukkia asioiden ratkaisemiksi, Rinne toteaa.

Uudistusten hintalappuja päästään Rinteen mukaan laskemaan yhteen ensi viikon lopulla, jolloin talousraamit julkistetaan.

Hallitusneuvotteluissa pidetään taukoa viikonlopun ajan; lauantaina ja sunnuntaina ei neuvotella. Hallitusneuvottelut jatkuvat jälleen maanantaina, jolloin mukaan tulevat myös hallitusohjelman yksityiskohtiin paneutuvat pienemmät neuvottelupöydät.

Lobbarit neuvottelupöydissä herättivät ihmetystä

Työmarkkinajohtajat olivat hallitusneuvottelijoiden kuultavana torstaina.
Työmarkkinajohtajat olivat hallitusneuvottelijoiden kuultavana torstaina.Lauri Heikkinen / Valtioneuvoston kanslia

Rinne on koko perjantaipäivän joutunut torjumaan epäilyjä, että eri etujärjestöjen juoksutytöt ja juoksupojat olisivat vahvassa roolissa hallitusneuvotteluissa.

– Puolueet ovat valinneet omat edustajansa neuvotteluryhmiin. Puolueet arvioivat itse, ketä he valitsevat, hän sanoi.

Vihreitä edustava Elina Moisio ilmoitti perjantai-iltana, että hän ei jatka hallitusneuvotteluissa lobbarikohun takia. Moision riippumattomuutta joutui epäilyksen alle, sillä hän on viestintätoimisto Milttonin osakas ja johtava asiantuntija.

Hallitusneuvottelupöytien kokoonpanot julkistettiin eilen, ja joukossa on useita etujärjestöjen edustajia.

Työelämän kehittämistä pohtivassa ryhmässä ovat mukana muun muassa JHL:n johtoon kuuluva, vasemmistoliittoa edustava Teija Asara-Laaksonen ja SAK:n lakimies, SDP:tä edustava Anu-Tuija Lehto. Ryhmän sihteerinä toimiva Jussi-Pekka Rode on Sivistystyönantajien asiantuntija ja RKP:tä edustava Mats Nyman akavalaisen Yksityisalojen Esimiehet ja Asiantuntijat YTY:n toiminnanjohtaja.

Puolueet ovat tänään edelleen täydentäneet neuvotteluryhmiään. (siirryt toiseen palveluun)

Antti Rinne teki puheissaan eroa lobbareiden ja puolueiden nimittämien asiantuntijoiden välille.

– Lobbarit tulevat paikalle vain neuvotteluryhmien kutsusta, Rinne linjasi hallitusneuvottelujen pelisääntöjä.

"Nämä ovat puolueiden eikä lobbareiden neuvottelut"

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto ja toimittajia.
Lauri Heikkinen / Valtioneuvoston kanslia

Vihreiden puheenjohtajan Pekka Haaviston mukaan vihreät ovat valinneet neuvotteluryhmäänsä erilaisia asiantuntijoita. Mukana on muun muassa Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki.

– Nämä ovat puolueiden eikä lobbareiden neuvottelut, Haavisto korostaa.

Lue lisää:

Vihreiden Elina Moisio jättäytyy pois hallitusneuvotteluista lobbarikohun takia – viestintätoimiston osakkuus herätti epäilykset

Antti Rinne tapasi työmarkkinapomoja hallitusneuvottelujen toisena päivänä: Kaikilla osapuolilla hyvä tahtotila – mitään ei ole silti vielä sovittu

Valtioneuvosto: Hallitusneuvotteluihin osallistuvat neuvottelijat ja asiantuntijat (10.5.2019) (siirryt toiseen palveluun)

Juttua on korjattu klo 12.24. Mats Nyman ei ole Akavan yhteiskunta-asioiden päällikkö, vaan Yksityisalojen Esimiehet ja Asiantuntijat YTY:n toiminnanjohtaja.