Varusmiehet kuvasivat teloitusvideon – saavat syytteen palvelusrikoksesta

Karjalan prikaatin yhdeksän varusmiehen tekemä lavastettu teloitusvideo päätyi nettiin. Asiaa käsitellään Kymenlaakson käräjäoikeudessa.

varusmiehet
Varusmiehiä rivissä
Vekaranjärvellä Karjalan prikaatissa yhdeksän varusmiestä on saanut syytteen palvelusrikoksesta, johon liittyy niin sanottu teloitusvideo.Raine Martikainen / Yle

Salpausselän kihlakunnansyyttäjä on nostanut yhdeksää Karjalan prikaatin varusmiestä kohtaan syytteen palvelusrikoksesta.

Varusmiehet tekivät maastoharjoituksen yhteydessä Kouvolan Vekaranjärvellä videon, jossa yksi varusmies ampui seitsemää rivissä seissyttä varusmiestä paukkupatruunoilla teloitustyyliin.

Rivissä seisseet varusmiehet kaatuivat "osuman saatuaan" vuorotellen maahan näytellen menehtyvänsä ampumisen seurauksena. Yksi syytteen saaneista varusmiehistä kuvasi tilanteen matkapuhelimella, ja video päätyi yleisille nettisivuille.

Teloitusvideo tehtiin ja ladattiin nettiin vuonna 2017. Esitutkinnassa ei selvinnyt, miten video päätyi verkkoon.

Epäillyt ovat esitutkinnassa myöntäneet tehneensä videon yhteisestä päätöksestä. Asian käsittelyn aikataulusta päättää Kymenlaakson käräjäoikeus.

Poikkeuksellinen video

Puolustusvoimat on pitänyt videota erittäin poikkeuksellisena ja kaiken sen vastaisena, mitä puolustusvoimat opettaa. Varusmiesten on noudatettava hyviä käyttäytymis- ja kohteliaisuussääntöjä. Varusmiehiä koskevat myös sodan oikeussäännöt.

Palvelustapahtumien aikana videoiden ja kuvien ottamista myös rajoitetaan. Karjalan prikaatissa kouluttajalta on saatava erillinen lupa kuvata tai videoida esimerkiksi palvelustapahtumaa.

Yleisimmin esitutkinta käynnistetään luvattomasta poissaolosta ja matkapuhelimen käytöstä palveluksessa. Vuosittain pelkästään Karjalan prikaati käynnistää noin 600 esitutkintaa.