1. yle.fi
  2. Uutiset

Tyttöjen jalkapallolukion perustaminen lykkääntyy Kuortaneella – kariutunut seurayhteistyö siirtää suunnitelmat taka-alalle

Tyttöjen jalkapallolukioon Kuortaneelle haki keväällä vain yksi hakija. Jalkapallolukio tytöille oli ensimmäistä kertaa mukana yhteishaussa.

Jalkapallo tytöt
Tyttö pitää jalkaansa pallon päällä
Seinäjoen Mimmiliigassa halutaan turvata tyttöfutiksen erityispiirteet päätöksenteossa.Jarkko Heikkinen / Yle

Kuortaneen urheilulukio lisäsi lajivalikoimaansa viime lukuvuodeksi jalkapallon. Tominta alkoi yhteistyössä Veikkausliigajoukkue Seinäjoen Jalkapallokerhon kanssa. SJK vastaa toiminnasta ja seuran valmentajat jalkapallon lajiharjoittelun valmennuksesta.

Ensi syksynä oli tarkoitus laajentaa jalkapallolukiota ja aloittaa toiminta myös tyttöfutiksessa. Kevään yhteishaussa tyttöpelaajapuolelle saatiin kuitenkin vain yksi ainoa hakemus.

– Emme ehtineet markkinoida tyttöjen jalkapallolukiota, emmekä suunnitella sen toimintaa. Siitä puuttui sellainen valmennus, joka houkuttelisi hakijoita, kertoo Pekka Lahtinen Kuortaneen Urheiluopistolta.

Lahtinen järjestää Kuortaneen opistolla leirejä yläkoululaisille, ja toimii asiantuntijaroolissa jalkapallolukion asioissa. Hän kertoo, että tyttöjen jalkapallolukion valmisteluissa odoteltiin päätöstä tyttöjalkapallojoukkue Seinäjoen Mimmiliigan ja SJK:n kaavaillusta yhdistymisestä.

SeMi:n vuosikokous päätti keväällä, ettei seura yhdisty SJK:n kanssa. SeMi:n hallituksen silloinen puheenjohtaja Jussi Koskinen kertoo, että yhdistymistä vastustaneet pelkäsivät seinäjokisen tyttöfutiksen puolesta.

– Perusteluissa tuli esille epäilys kustannusten voimakkaasta noususta tai että tyttöfutis katoaa, Koskinen sanoo.

Hallitus erosi yhdistymisen kaaduttua

Koskinen ajoi yhdistymistä ja kielteisen päätöksen jälkeen hän jätti tehtävät seuran puheenjohtajana. Koskisen mukaan yhdistyminen ja tyttöjen jalkapallolukio eivät kuitenkaan liity toisiinsa.

– Jalkapallolukiota oltiin käynnistämässä SeMi:n nimissä. Palaset loksahtivat paikoilleen vasta 3–4 viikkoa ennen yhteishakua. Aikaa markkinoinnille oli vähän ja todennäköisesti siksi myös hakijoita oli vähän.

Lahtisen mielestä yhdistyminen olisi houkutellut lisää hakijoita ja helpottanut käytännön asioita tyttöjen jalkapallolukion perustamisessa.

– Jalkapallolukio tarvitsee seuran lippulaivakseen. Toiminta SeMi:ssä ei ole niin ammattimaista. SJK:n nimi ja panos olisi tuonut nostetta, Lahtinen toteaa.

Jalkapallolukiossa harjoitellaan päivisin Kuortaneella ja iltaisin seurojen omissa harjoituksissa. Tulevalle lukukaudelle poikajalkapalloilijoille on tulossa myös SJK:n ulkopuolinen valmentaja.

Jatkossa jalkapallolukioon voi siis hakea, vaikka ei tekisikään sopimusta SJK:n kanssa. Uusi valmentaja on lukion palkkalistoilla. Tämä on Lahtisen mukaan mahdollista toteuttaa myös tyttöjen jalkapallolukiossa.

– Ensin tarvitaan kuitenkin pelaajia. Tyttöjä tulisi olla vähintään kymmenen. Kyse on seurojen aktiivisuudesta.

Yhdistymisneuvottelut tauolla

Seinäjoen Mimmiliiga valitsi uuden johdon tällä viikolla. Puheenjohtajaksi nousi 04-syntyneiden joukkueen joukkueenjohtaja Tuija Jaakonaho. Hän kertoo ajautuneensa tehtävään sattumalta. Jaakonaho kuuli viime hetkillä, että SeMi:n ja SJK:n yhdistymisestä oltiin päättämässä. Hän päätti puuttua asiaan.

– Meillä ei ollut riittävästi tietoa siitä, mitä konkreettisia seurauksia yhdistymisestä tulee. Tämänhetkisen tiedon perusteella seuramaksut olisivat noin kolminkertaistuneet. Esimerkiksi meidän ikäryhmän kohdalla maksut olisivat nousseet noin tuhanteen euroon 300 eurosta.

– Valmennuksen osalta huolena oli, että yhteistyössä ei huomioitaisi tyttöjen tarpeita, eikä toteutettaisi valmennusta tyttöjen lähtökohdista. Pelkona oli myös, ettei päätöksissä huomioitaisi niitä erityispiirteitä, joita liittyy tyttöjalkapalloon, Jaakonaho kertoo.

Jaakonaho uskoo, että tyttöjalkapalloa voitaisiin kehittää ja viedä eteenpäin yhdessä SJK:n, ison organisaation tuen kanssa. Hän ei haluakaan kuopata ajatusta mahdollisesta yhdistymisestä jossain vaiheessa tulevaisuutta.

– Neuvottelut ovat tauolla, mutta olemme olleet yhteydessä SJK:n päähän ja he ovat vielä kiinnostuneita. Mutta meidän puolelta aloitetta tuskin tehdään. Sopimussisällöt tulee sopia tarkasti ja niiden tulee palvella tyttöjalkapallon erityispiirteitä.

Ryhmä lukioon 2–3 vuoden päästä

Uusi puheenjohtaja on ollut yhteydessä myös Kuortaneen urheilulukioon ja varmistanut, että neuvotteluita voidaan jatkaa myös heidän kanssaan. Tyttöjen jalkapallolukio jää kuitenkin SeMi:n asialistoilta joksikin aikaa.

– Edellinen hallitus keskittyi niin vahvasti SJK-yhdistymiseen, että SeMi:n omat asiat ovat jääneet pääosin hoitamatta. Keskusteluita jalkapallolukiosta jatketaan. Tulevaisuus näyttää, miten ja millä aikataululla. Realistista on ajatella niin, että 2–3 vuoden päästä oltaisiin siinä pisteessä, että ryhmä saadaan syntymään.

Seinäjoen Mimmiliiga on Palloliiton Vaasan piirin ainoita jalkapalloseuroja, joilla on pelkkiä tyttöjoukkueita. SeMi:ssä jalkapalloilee noin 250 tyttöä.

Lue seuraavaksi