1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuopioon avataan uudentyyppisiä hotelleja, samalla ravintolatarjonta laajenee: "Ajatuksena olisi, että me vähän tuunailtaisiin kalakukkoa"

Lappilaiseen ketjuun kuuluva hotelli avautuu pian asemanseudulle. Jynkkään on puolestaan tulossa putiikkihotelli.

Kuopio
Yksityinen Lapland Hotels -hotelliketju avaa kesäkuun alkupuolella uuden hotellin entisen Cumulus Kuopio -hotellin paikalle.
Lappilaista hotellia remontoidaan parhaillaan entisen Cumuluksen tilalle Kuopiossa.Juha Vauhkonen / Yle

Kuopioon on avautumassa uudenlaisia hotelleja. Itä-Suomen ensimmäinen lappilaiseen ketjuun kuuluva hotelli avautuu asemanseudulle, entisen Cumulus-hotellin tilalle kesäkuun alkupuolella.

Vastaavia Lapland Hotels -ketjuun kuuluvia hotelleja on Oulussa, Tampereella ja Helsingissä. Hotellin teemana on lappilaisuus, mikä näkyy sisustuksessa ja ravintolan tarjonnassa.

Hotellin aulassa on esimerkiksi valtavan iso vaskooli.

– Haluamme, että hotelliin tultaessa astutaan uuteen maailmaan. Pihalla ollaan vielä tiiviisti Kuopiossa ja sitten kun tullaan ovista sisään, ollaan Lapin tunnelmissa, kertoo Lapland Hotels Kuopion hotellinjohtaja Miia Siltala.

Ravintolan ruokalistalla tarjotaan Siltalan mukaan muun muassa poroa, rautua ja riekkoa. Suunnitelmissa on myös sekoittaa lappilaista ja savolaista ruokaperinnettä.

– Ajatuksena olisi, että me vähän tuunailtaisiin kalakukkoa. Tehtäisiin siitä jonkinlainen savolais-lappilainen tai lappilais-savolainen versio.

Pientä ja persoonallista Jynkkään

Kuopion Jynkkään, entisen Savokartanon tiloihin kunnostetaan puolestaan parhaillaan boutique-hotellia. Samalla paikalla on aiemminkin toiminut hotelli- ja ravintolatoimintaa sekä ohjelma- ja viihdepalvelua tarjoava yritys.

Maailmalta Suomeen rantautuneet putiikkihotellit ovat yleensä pienehköjä ja persoonallisesti sisustettuja.

– Se tarkoittaa pientä, yleensä alle 40 huoneen kokonaisuutta. Luonteenomaista on kodinomaisuus ja erilaisuus ketjuhotelleihin verrattuna, selittää Sawo House -hotellin yrittäjä Minna Sairberg.

Hotellin toinen vaihe, eli vanha päärakennus otetaan käyttöön äitienpäiväksi. Sinne avautuu ravintola. Alakertaan puolestaan valmistuu myöhemmin monitoimiareena, missä voidaan järjestää Sairbergin ja toisen yrittäjän Juha Miettisen mukaan isojakin tapahtumia.

Lue seuraavaksi