Moni suomalainen kierrättää partavaahdon ja kynsilakan väärin – testaa, oletko sinä lajittelun supersankari

Kaikki vaarallinen jäte ei päädy kiertoon turvallisesti. Taustalla voivat vaikuttaa tietämättömyys ja välinpitämättömyys.

kierrätys
Kynsilakoissa löytyy väriskaalaa.
Kynsilakkojen väriskaala hemaisee, mutta sisältö on vaarallista jätettä.Anri Koski / Yle

Suomalaisilta jää edelleen huomattava määrä vaarallista jätettä lajittelematta (siirryt toiseen palveluun), vaikka maksuttomia vaarallisen jätteen vastaanottopisteitä on paljon. (siirryt toiseen palveluun)

Ilmiö näkyy myös esimerkiksi itä- ja keskisuomalaisten jätteitä polttavalla Riikinvoiman ekovoimalaitoksella. Jätetuhkan joukosta löytyy yllättävän paljon paristoja. Laitoksella on joskus mitattu, että paristoja päätyy neljässä tunnissa poltettavaksi jopa sankollinen.

Paristot eivät kuulu sekajätteen joukkoon, mutta tiedätkö sinä, mikä kaikki pitää lajitella vaarallisena jätteenä? Testaa tietosi Ylen testissä!

Lähteet: www.vaarallinenjate.fi (siirryt toiseen palveluun), Fimea (siirryt toiseen palveluun), Jätekukko (siirryt toiseen palveluun), Pirkanmaan jätehuolto (siirryt toiseen palveluun), www.kestopuu.fi (siirryt toiseen palveluun)

Lue lisää:

Ethän polta tätä vaaralliseksi luokiteltua jätettä? Suomessa katoaa 10 000 tonnia jäteöljyä vuosittain

Mitä muovia voi viedä kierrätykseen? Mitä muoviroskasta tehdään? Miksi margariinirasia kannattaa kierrättää?

Muovi mietityttää, mutta sen kierrättäminen takkuaa: Yksi syy on liian kaukana olevat kierrätyspisteet – katso täältä lähimmät pisteesi

T-paidalla on ainakin 6 + 1 uutta elämää: sinun roskasi voi olla teatterin tai käsityöläisen aarre

Näin pääset vastuullisesti eroon ylimääräisestä tavarasta – Katso ammattijärjestäjän ja kierrätysmuodin asiantuntijan vinkit

Testaa, osaatko lajitella nämä arkikierrättäjän kiusankappaleet

Muokattu klo 11.37: Artikkelissa puhutaan patterien sijasta paristoista.