Tiilikainen Suomen ilmastokannasta – "Ei pientäkään epäselvyyttä", viesti ihmettelijöille: "Täytyy tuntea EU:n kirjoittamattomat pelisäännöt"

Hallitusneuvotteluihin parhaillaan osallistuva Kimmo Tiilikainen toteaa, että on normaali käytäntö, ettei tuleva EU-puheenjohtajamaa osallistu poliittisiin kannanottoihin.

Euroopan unioni
Kimmo Tiilikainen
Ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen mielestä tulevana EU:n puheenjohtajamaana Suomi ei voinut allekirjoittaa useiden EU-maiden kirjelmää tiukoista päästövähennyksistä. Pekka Tynell / Yle

Suomi ei allekirjoittanut Romanian EU:n huippukokouksen yhteydessä kirjelmää, jossa yhdeksän maata sitoutui tiukkoihin päästövähennyksiin. Esimerkiksi Ruotsi, Tanska ja Ranska pyrkivät kohti hiilineutraalia EU:ta vuoteen 2050 mennessä.

Toimitusministeristön ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) painottaa, että kirjelmän allekirjoittamatta jättäminen oli tulevalta puheenjohtajamaalta oikea veto, eikä vaikuta Suomen ilmastokantoihin EU:ssa mitenkään.

–Suomi ajaa hiilineutraaliutta EU:ssa 2050. Tästä Suomen kannasta ei kenelläkään ole mitään epäselvyyttä, se on Suomen virallinen kanta, Tiilikainen kommentoi perjantaina Säätytalolla hallitusneuvottelujen lomassa.

Hallitusneuvotteluissa Tiilikainen kuuluu "Hiilineutraali ja luonnon monimuotoisuuden turvaava Suomi" -ryhmään.

Viime vaalikaudella kahdeksan eduskuntapuoluetta teki yhteisen ilmastolinjauksen johon kirjattiin muun muassa sama tavoite EU:n hiilineutraaliudesta vuoteen 2050 mennessä. Tiilikainen oli viime hallituskauden ympäristöministerinä esittelemässä kantaa EU:ssa.

Hän summaa, että kirjelmän ulkopuolelle jäämisessä on kyse käytännöstä, joka sujuvoittaa tulevaa puheenjohtajakautta. Siihen kuuluu ettei puheenjohtajuuteen valmistautuva maa liittoudu pienempiin ryhmiin muiden maiden kanssa.

– EU:ssa on tapa, että tuleva puheenjohtajamaa ei ole mukana muodollisissa koalitioissa, koska meidän tehtävä on rakentaa ratkaisu ja yhteisymmärrys.

Ylen tietojen mukaan sekä hallitusneuvotteluja vetävästä SDP:stä että vihreistä allekirjoittamatta jättämistä oli kummasteltu.

– Kulmakarvoja saa kohotella. Mielestäni olisi hyvä, että hallitusneuvotteluissa mukana olevat puolueet tietävät, mikä on Suomen kanta ja uskon että näin onkin.

Sen sijaan EU:n peliliikkeiden tuntemuksessa saattaa Tiilikaisen mukaan olla opettelemista.

– Täytyy myös tuntea EU:n kirjoittamattomat pelisäännöt, miten puheenjohtajuutta voidaan menestyksellisesti hoitaa. Tässä saattaa olla vielä vähän perehtymistä, Tiilikainen näpäyttää.