Ministeriö: Seuraamukset laittomasta kalastuksesta olleet liian vähäiset – Uhanalaisen kalan pyytämisestä voi joutua nyt pulittamaan tuhansia euroja

Arvot perustuvat kunkin kalayksikön suojelun tarpeeseen, uusiutumiskykyyn ja lisääntymisikäisen kannan kokoon.

Uhanalaiset kalalajit
Saimaan järvilohi.
Uhanalaisten ja taantuneiden kalalajien pyytäjä voi joutua maksamaan valtiolle jopa useiden tuhansien eurojen korvaussumman.Anu Rummukainen / Yle

Uhanalaisten ja taantuneiden kalalajien pyytäjä voi joutua maksamaan valtiolle jopa useiden tuhansien eurojen korvaussumman.

Maa- ja metsätalousministeriön vahvistamat (siirryt toiseen palveluun) suojeluarvot koskevat lohta, järvilohta, ankeriasta, nahkiaista, taimenta, harjusta, nieriää, jokirapua sekä mereen laskevassa joessa tai purossa olevaa siikaa.

Suojeluarvoja koskevassa asetuksessa on yhteensä 23 erilaista arvoa, jotka vaihtelevat välillä 50–7 510 euroa. Suurin arvo on äärimmäisen uhanalaisella Vuoksen vesistöalueen järvilohella ja pienin arvo jokiravulla.

Koko listan uhanalaisista ja taantuneista kaloista ja niiden arvoista löydät täältä (siirryt toiseen palveluun).

Uuden seuraamuksen tavoitteena on tehostaa kalalajien pyyntimitta-, rauhoitus- ja saaliskiintiösäännösten noudattamista. Ministeriön mukaan tähänastiset seuraamukset laittomasta kalastuksesta ovat olleet liian vähäiset ja siksi tehottomat.

Esimerkiksi vaelluskalakantojen elinolojen parantamiseen tähdänneet kalliit toimenpiteet ovat joissakin tapauksissa menneet täysin hukkaan laittoman kalastuksen takia.

Suojeluarvot perustuvat Luonnonvarakeskuksen laskelmiin siitä, miten kalliiksi suojeluyksikön korvaaminen uudella vastaavalla yksiköllä tulee. Arvot perustuvat kunkin kalayksikön suojelun tarpeeseen, uusiutumiskykyyn ja lisääntymisikäisen kannan kokoon.

Kalastus sallittua kalastusrajoitusten puitteissa

Myös uhanalaisten ja taantuneiden kalalajien kalastus on sallittua rauhoitusaikojen, pyyntimittojen ja muiden kalastusrajoitusten puitteissa.

Jos saaliiksi tulee vahingossa pyyntimittojen vastainen tai rauhoitettu uhanalainen kala, se on välittömästi laskettava takaisin veteen, vaikka se olisi kuollut.

Kalalaji ja -kantakohtaisten suojelusäännösten lisäksi kalastaessa tulee huomioida ja kunnioittaa kalastuslain yleisiä kalastuskieltoja ja -rajoituksia.

Kalastuslain uuden menettämisseuraamuksen ja asetuksella vahvistettujen suojeluarvojen tuomitseminen valtiolle menetettäväksi tulee kyseeseen vain niissä tapauksissa, joissa kalastaja on vastoin lakia ottanut saaliiksi asetuksessa mainitun uhanalaisen kalan.

Rauhoitusaikojen ulkopuolella pyyntimitan täyttäviä uhanalaisiksi luokiteltuja kaloja on sallittua pyytää lain sallimissa rajoissa.

Lue lisää:

Monien tuttujen kalojen salakalastuksesta voi joutua pulittamaan kohta sievoiset korvaukset – katso tästä lista