Turvallisuutensa puolesta pelkäävät Venezuelan oppositiopoliitikot hakeutuvat turvaan suurlähetystöihin

Useilta nykyhallintoa vastustavilta kansanedustajilta on poistettu syytesuoja.

Venezuela
Americo De Grazia juoksee. Taustalla savua.
Americo De Grazia pakeni vuonna 2017 oppositiopoliitikkojen kimppuun hyökänneitä Venezuelan hallinnon tukijoita.EPA/Cristian Hernandez

Ainakin neljä Venezuelan hallintoa pelkäävää oppositiopoliitikkoa on hakenut turvaa eri maiden suurlähetystöjen tiloista Caracasissa.

Leopoldo Lopez on hakeutunut suojaan Espanjan suurlähettilään residenssiin ja Richard Blanco kertoo oleskelevansa Argentiinan suurlähetystössä. Mariela Magallanes ja Americo De Grazia ovat puolestaan päässeet turvaan Italian suurlähetystön tiloihin.

Venezuelan korkein oikeus ilmoitti tiistaina aloittavansa tutkinnan parlamentin varapuhemiehen Edgar Zambranon ja useiden muiden poliitikkojen toiminnasta opposition viime viikon kapinaan liittyen. Nämä poliitikot tukivat oppositiojohtaja Juan Guaidón yritystä syrjäyttää presidentti Nicolas Maduro vallasta. Oppositiopoliitikkoja epäillään maanpetoksesta ja yllyttämisestä kansannousuun.

Opposition kansanedustajia on suojannut syytteiltä heidän asemansa parlamentissa, mutta aiemmin tällä viikolla Madurolle uskolliset lainsäätäjät veivät osalta edustajista syytesuojan.

Keskiviikkona tiedustelupalvelun agentit pidättivät Zambranon.Zambrano kertoi Twitterissä, että agentit yllättivät hänet, estivät häntä pääsemästä ulos autostaan ja hinasivat auton pidätyskeskukseen Caracasissa.

Lähteet: AP, AFP, Reuters