1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lintujen laulu

Linnut kamppailevat lauluillaan kaupunkien melusaastetta vastaan - äänenvoimakkuus ja -taajuus ovat erilaisia kaupungissa kuin maaseudulla

Kovimmillaan linnut voivat laulaa jopa 80 desibelin voimakkuudella.

Kuva: Stina Sirén/ Yle

Linnut eivät laula samalla tavalla jokaisessa maankolkassa.

Ympäristön vaikutuksia lintujen lauluun on tutkittu paljon. Näin toteaa Luonnontieteellisen keskusmuseon akatemiatutkija Aleksi Lehikoinen Radio Suomen päivän haastattelussa.

– Kaupunkialueilla lintujen laulu on erilaista kuin maaseudulla. Linnut laulavat kaupungeissa korkeammalta taajuudelta ja kovemmalla äänenvoimakkuudella. Tämä johtuu liikenteen taustamelusta, joka on matalataajuista, Lehikoinen kommentoi.

Kaupungin taustamelu vaikuttaa myös siihen, milloin linnut laulavat. Jos haluaa kuulla lintujen konserton, kannattaa herääminen ajoittaa heti auringonnousuun.

– Silloin linnut pyrkivät olemaan mahdollisimman paljon äänessä. Kaupungeissa hiljenee aikaisin aamulla ja linnut pyrkivät laulamaan silloin, kun melua on vähemmän.

Kaupungin urbaanisyke tarttuu lintuihin

Lehikoinen toteaa ulkomaisen tutkimuksen osoittavan, että lintujen lauluäänet voivat olla erilaisia muutaman kilometrinkin säteen sisällä. Eli lyhytkin siirtymä kaupungista maaseutuun voi näkyä lintujen laulutavassa.

Lintujen lauluista löytyy myös murre-eroja. Esimerkiksi Suomesta Etelä-Eurooppaan lentävän mustarastaan laulu voi muuttua erilaiseksi kuin se lähtiessä oli.

– Itse muistan kuulleeni Hollannin matkalla mustarastaan kutsuäänen, joka oli erilainen kuin täällä Suomessa.

Miksi lauluäänet vaihtuvat? Siihen ei ole yksinkertaista vastausta. Lehikoisen mukaan kyse on paikallisista murre-eroista, jotka vain tulevat linnuille samalla tavalla kuin ihmisille.

– Suomessa olevien peippojen kutsuäänet ovat erilaisia läntisessä Suomessa kuin Karjalassa, ja sen takia sitä kutsutaan "Karjalan" peipon kutsuääneksi.

Lue lisää:

Tältä kuulostaa lintujenlaulujen TOP10 – listahitiksi pääsee kehnommallakin lauluäänellä

Ti-ti-tyy... Mitä linnut viestivät laulullaan ja miten niiden laulu syntyy?