Vesikriisi piinasi Äänekoskea kuukausia – syyttäjä vaatii kahdelle virkamiehelle sakkoja

Jätevesi ja talousvesi pääsivät sekoittumaan Äänekoskella kaksi ja puoli vuotta sitten.

vesihuolto
Vesi kiehuu kattilassa.
Antro Valo / Yle

Syyttäjä vaatii kahdelle virkamiehelle sakkoja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta Äänekosken vuoden 2016 vesikriisin hoidossa.

Syytteessä ovat ympäristötoimenjohtajana toiminut mies ja terveystarkastajana toiminut nainen, jotka eivät syyttäjän mukaan ryhtyneet riittäviin toimenpiteisiin taudin leviämisen ehkäisemiseksi. Molemmat ovat kiistäneet rikoksen.

Epidemia kunnassa sai alkunsa, kun kaivinkone katkaisi runkovesijohdon tietyömaalla. Paine laski ja talousvesiverkostoon imeytyi jätevettä väärin rakennetusta ilmastuskaivosta.

Samaan kaivoon oli asennettu vastoin ohjeita sekä talousveden että jäteveden ilmastus.

Vatsataudin oireita sai saastuneesta vedestä syyttäjän mukaan ainakin 120 ihmistä. Sairastuneilla todettiin sapovirusta, adenovirusta ja Dientamoeba fragilis- alkueläintä. THL:n mukaan alkueläin tarttuu ulosteen välityksellä ihmisestä toiseen.

Kaivinkone katkaisi kaapelin

Tapahtumat alkoivat keskiviikkona 12. lokakuuta hieman puolen päivän jälkeen, kun Äänekosken Honkolan risteyksessä kaapelia kaivamassa ollut kone kaivoi vesiputken poikki.

Tieto epidemiaepäilystä tuli syyttäjän mukaan terveystarkastajalle viimeistään seuraavana sunnuntaina illansuussa.

Syyttäjän mukaan terveystarkastaja oli aluksi johtovastuussa tilanteesta. Syyttäjä katsoo, että hänen olisi pitänyt ottaa yhteyttä tiedotusvälineisiin ja kertoa asiasta suoraan ainakin terveyskeskukselle ja Äänekosken kaupungin johdolle.

Tiedotus ei ole tavoittanut kattavasti alueen vedenkäyttäjiä.

Syyttäjän mukaan terveystarkastaja oli kuitenkin päättänyt sunnuntai-illan kriisipalaverissa, että asiasta ei kerrota tiedotusvälineille, vaan tietoa viedään ovelta ovelle.

– Tiedotus ei ole tavoittanut kattavasti alueen vedenkäyttäjiä. Tiedottamisessa olleiden puutteiden vuoksi monet alueen asukkaat eivät ole saaneet tarvittavia tietoja tilanteesta, syyttäjä toteaa haastehakemuksessaan.

Syyttäjän mukaan terveystarkastaja ei myöskään ilmoittanut epidemiaepäilystä viipymättä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL), aluehallintovirastolle, Valviralle ja ELY-keskukselle.

Kymmeniä asianomistajia

Ympäristötoimenjohtaja puolestaan sai syyttäjän mukaan tiedon epidemiasta viimeistään maanantaina aamulla. Hän otti johtovastuun terveystarkastajalta puoliltapäivin.

Syyttäjän mukaan myöskään ympäristötoimenjohtaja ei huolehtinut siitä, että epidemiaepäilystä ilmoitetaan viranomaisille. Hän kutsui epidemiatyöryhmän koolle keskiviikkona, vaikka se olisi pitänyt tehdä viipymättä.

Myös tiedottamisessa vedenkäyttäjille oli syyttäjän mukaan erilaisia puutteita. Syyttäjän mukaan epäselvyyttä oli muun muassa siitä, kuka ylipäänsä tiedottaa asiasta.

Tiedotteissa ei myöskään syyttäjän mukaan ollut ainakaan alkuvaiheessa karttaa, mikä on voinut aiheuttaa epäselvyyttä alueesta, jolla vesi piti keittää.

Jutussa on asianomistajana 42 ihmistä.

Vesi- ja viemäriverkon ilmanpoistoputkien kaivo Äänekoskella.
Tässä kaivossa jätevesi ja hanavesi sekoittuivat.Isto Janhunen / Yle