Oikeuskansleri: Rokotteiden tutkimus ja hankinnat erotettava selkeämmin THL:n toiminnassa – THL alkoi heti toimiin

Lääkeyhtiöiden maksama tutkimusrahoitus on aiheuttanut epäilyjä viranomaisen puolueettomuudesta ja riippumattomuudesta.

rokotteet
Hoitaja annostelee ruiskuun.
Stefanos Rapanis / EPA

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti vaatii Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) riippumattomuuden vahvistamista rokotehankinnoissa.

Oikeuskanslerin mukaan lääkeyhtiöiden rahoittama rokotetutkimus ja rokotteiden hankintaa koskeva päätöksenteko tulisi erottaa toisistaan entistä selkeämmin.

Pöysti edellyttää THL:n ohjauksesta vastaavan sosiaali- ja terveysministeriön ryhtyvän asiassa toimenpiteisiin, kerrotaan oikeuskanslerinviraston päätöksessä (siirryt toiseen palveluun).

Yksityisten lääkeyhtiöiden maksama tutkimusrahoitus on aiheuttanut epäilyjä THL:n viranomaistoiminnan puolueettomuudesta ja riippumattomuudesta.

THL tekee lääkeyhtiöiden rahoittamaa rokotetutkimusta ja osallistuu samanaikaisesti rokotteiden hankintaan asiantuntijana ja valmistelijana. Joissain tapauksissa se myös tekee itse hankintapäätöksiä.

Asetelma on herättänyt epäilyksiä rahoituksen vaikutuksesta hankintapäätösten asianmukaisuuteen.

Oikeuskanslerin mukaan ei ole syytä epäillä, etteivätkö ministeriö ja THL pystyisi turvaamaan hankintojen valmistelun ja päätöksenteon puolueettomuutta.

Riippumattomuus ja sen arvioitavuus on pyritty varmistamaan toimintakäytännöillä, rakenteellisilla ratkaisuilla ja avoimuudella.

THL ryhtyi heti toimiin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) eriyttää entistä selkeämmin rokotetutkimuksen ja rokotteiden hankintaan liittyvän toimintansa. Jo aiemmin rokotetutkimus on siirretty kokonaan eri osastolle kuin rokotteiden hankintaan liittyvä asiantuntija- ja valmistelutyö.

– THL:ssä on jo valmisteltu toimintojen eriyttämistä entistä selkeämmin toisistaan. Olemme tutkineet eri vaihtoehtoja, joista yksi on rokotteita koskevan tutkimustoiminnan yhtiöittäminen, sanoo THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta.

– Tämäntyyppiset muutokset eivät toki tapahdu hetkessä, ja esimerkiksi yhtiöittäminen vaatii sosiaali- ja terveysministeriön tuen edetäkseen.