1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvaltojen politiikka

Opintolainat, ilmastonmuutos, siirtolaispolitiikka – Yhdysvalloissa nuorilla on omat vaaliteemansa, mutta puoluejako pysyy tiukassa

Demokraatit vetoavat opiskelijoihin opintolainojen leikkaamisella ja ilmaisilla yliopistopaikoilla.

Opiskelija Ashani Williams tähtää poliitikon uralle. Kuva: Nina Svahn / Yle

LANCASTER Tämän vuoden ensimmäiset helteet ovat osuneet lukuvuoden kiivaimmalle koeviikolle. Franklin & Marshall –yliopiston kampuksen puistonpenkeillä, rakennusten portailla ja nurmikoilla istuu shortsiasuisia opiskelijoita nenät kiinni kirjoissa.

Pennsylvanialaisen pikkukaupungin yliopistossa on 2 200 opiskelijaa. Aasiasta ja Euroopasta tulevien ulkomaalaisten määrä kasvaa koko ajan, mutta suurin osa opiskelijoista on kotimaasta.

Yliopiston suosituin opinahjo on Yhdysvaltain politiikan ja hallintotieteiden tiedekunta. Tämän vuoksi pikku hiljaa käynnistyvää vuoden 2020 presidentinvaalien kampanjointia seurataan kampuksella tavallistakin tarkemmin.

Ympäröivä Lancaster on itärannikon vilja-aittana tunnettua maaseutua. Se oli myös yksi koko 2016 presidentinvaalin Donald Trumpin eduksi ratkaisseista piirikunnista.

Pennsylvanialaisessa Lancasterin pikkukaupungissa sijaitsevassa Franklin & Marshall -yliopistossa on 2 200 opiskelijaa. Kuva: Nina Svahn / Yle

Nuoria jo enemmän kuin suuria ikäluokkia

Nuorten äänestäjien merkitys Yhdysvaltain vaaleissa kasvaa koko ajan. Yhdysvalloissa on tänä vuonna ensimmäistä kertaa enemmän millenniaaleja eli alle 35-vuotiaita kuin suuria ikäluokkia.

Tämä 1980- ja 90-luvulla syntynyt niin sanottu Y-sukupolvi eroaa mielipiteissään monella tapaa vanhemmista yhdysvaltalaisista – puhumattakaan 7–22-vuotiaiden Z-sukupolvesta, johon suurin osa yliopiston opiskelijoista vielä kuuluu.

Erilainen ajattelu näkyy esimerkiksi siinä, mitä konservatiiveina itseään pitävät nuoret aikuiset ajattelevat ilmastonmuutoksesta ja energiapolitiikasta. (siirryt toiseen palveluun) Ilmastonmuutos on suurimmalle osalle heistä tosiasia, jota vastaan pitää taistella. Energialähteistä he suosivat fossiilisten sijaan uusiutuvia.

Myös siirtolaispolitiikan osalta nuoret ovat vapaamielisempiä (siirryt toiseen palveluun), riippumatta siitä, kannattavatko he demokraatteja tai republikaaneja.

Lancaster on yksi vanhojen perinteiden mukaan elävien, pennsylvaniansaksaa puhuvien amissien asuinpaikoista. Kuva: Nina Svahn / Yle

Perusjako säilynyt

Frankin & Marshall -yliopiston politiikan professori Terry Madonna arvioi, että puolueet joutuvat kiinnittämään näihin asioihin tulevissa vaaleissa aiempaa enemmän huomiota.

Liikkuvien äänestäjien määrä ei ole kuitenkaan noussut merkittävästi. Yhdysvaltain politiikan perusjako demokraatteja ja republikaaneja periaatteellisista syistä äänestäviin näyttää säilyneen, jopa jyrkistyneen viime vuosina.

– Pennsylvaniassa demokraateista 90 prosenttia vastustaa Trumpia ja republikaaneista 86-88 prosenttia kannattaa häntä. Tilanne ei ole juurikaan muuttunut Trumpin presidenttikaudella, mikä on hämmästyttävää, Madonna sanoo

.

Politiikan tutkija Terry Madonnan mukaan äänestäjien perusjako demokraatteihin ja republikaaneihin on Yhdysvalloissa voimistunut. Kuva: Nina Svahn / Yle

Talous ja turvallisuus vai liittolaissuhteet?

20-vuotias Daniel Peters on kotoisin New Yorkissa. Hän opiskelee Franklin & Marshallissa taloustieteitä ja filosofiaa.

Peters aikoo äänestää ensi vuoden vaaleissa Trumpia kahdesta syystä: Talouden ja kansallisen turvallisuuden takia.

– Demokraattien puolella on hyviä ehdokkaita, joiden ajatuksia kannatan. Uskon kuitenkin, että Trump on paras valinta maamme talouden kannalta, Peters sanoo.

– En pidä kaikista Trumpin puheista, mutta kannatan häntä. Maailma tarvitsee hänen kaltaistaan tiukkaa johtajaa, joka on tarvittaessa pelote diktaattoreille. Mielestäni Obama ei ollut sellainen, Peters sanoo.

Daniel Peters pitää Trumpia Yhdysvaltain talouden kannalta parhaana presidenttiehdokkaana. Kuva: Nina Svahn / Yle

Hän mainitsee esimerkkinä Obaman epäonnistumisesta Iranin ydinvoimasta tehdyn sopimuksen.

Gabriel Pimsler on päinvastaista mieltä. Hän on kotoisin Minneapolisista ja valmistuu pian pääaineenaan Yhdysvaltain politiikka ja sivuaineenaan venäjän kieli. Valmistumisensa jälkeen hän tähyää Fulbright-stipendiaatiksi Ukrainaan.

– Trump karkottaa liittolaisia. Hänen Iranin ja Pohjois-Korean diplomatiansa on ollut väärää. Vetäytyminen Pariisin ilmastosopimuksesta oli väärä veto, Pimsler listaa.

Opiskelijoiden velkakierre suuri ongelma

Pimsler aikoo äänestää presidentinvaalissa demokraattia, mutta ei tiedä vielä, ketä 20:sta puolueen ehdokkuutta havittelevista kannattaisi. Aihepiireistä hänelle tärkeitä ovat ympäristökysymykset.

– Trumpin puheet hiilivoimasta ovat kuin menneiltä vuosikymmeniltä. Yhdysvaltain pikaruokaravintoloissa on enemmän työntekijöitä kuin koko hiiliteollisuudessa. Meidän sukupolvemme mahdollisuudet ovat uusiutuvissa energiamuodoissa, niin planeettamme tulevaisuuden kuin omien työpaikkojemmekin osalta, hän sanoo.

Gabriel Pimsler opiskelee Yhdysvaltain politiikkaa ja venäjän kieltä. Kuva: Nina Svahn

Pimslerin syy kannattaa demokraatteja on myös opiskelijoiden velkaantumisesta käytävä keskustelu. Samaa sanoo politiikkaa ja hallintotieteitä opiskeleva 19-vuotias Ashani Williams, joka tähtää poliitikon uralle.

Opiskelijoiden velkaantumisesta on tullut yhteiskunnallinen ongelma Yhdysvalloissa. 44 miljoonaa yhdysvaltalaista opiskelee velaksi, jonka kokonaismäärä on kasvanut 170 prosenttia vuoden 2006 lähtien. Monet opiskelijat ovatkin raskaasti ylivelkaantuneita.

Warren antaisi velat anteeksi

Williams sanoo toivovansa demokraattien Kamala Harrisista seuraavaa presidenttiä. Harrisilla on hänen mielestään mukaan realistisin ohjelma opiskelijoiden velkakierteen katkaisemiseksi: Harris tukisi verovaroin julkisia ylipistoja ja rokottaisi taloudellista voittoa tekeviä ylipistoja nykyistä enemmän.

Radikaaleimpia demokraattiehdokkaista ovat Bernie Sanders ja Elizabeth Warren, jotka vaativat ilmaista yliopistokoulutusta kaikkien yhdysvaltalaisten ulottuville.

Warren menisi vielä pidemmälle. Hän antaisi kaikille nykyisille ylivelkaantuneille opiskelijoille näiden velat anteeksi.

Lue lisää:

"Jotkut ovat joutuneet vaihtamaan opiskelupaikkaa mielipiteidensä takia" – Keskustelu yliopistojen sananvapaudesta käy kiivaana Yhdysvalloissa

Nuorten vaikutusvalta USA:n politiikassa kasvamassa: ”Jos emme osallistu, demokratialle käy huonosti”

USA:n opiskelijat osoittavat mieltä aselakeja vastaan – "Nuoret eivät enää hyväksy vanhoja, väsyneitä fraaseja"