1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tuomiot

Uskonveljiltään rahaa huijanneen miehen tuomio lieveni – lypsi rahaa katteettomilla lupauksilla rakennusprojekteista

Helluntaiseurakunnassa vaikuttaneen lahtelaismiehen tuomio aleni hovioikeudessa.

Hovioikeus lievensi käräjäoikeuden tuomiota tuntuvasti. Kuva: Emilia Malin / Yle

Uskonveljiään huijanneen iäkkään lahtelaismiehen petostuomio on lieventynyt hovioikeudessa.

Itä-Suomen hovioikeus on alentanut miehen vankeustuomion 1 vuoteen ja 11 kuukauteen, kun Päijät-Hämeen käräjäoikeus oli antanut kolmen vuoden vankeustuomion.

Lisäksi tuomitun kontolle alunperin määrätyt yhteensä 830 000 euron suuruiset vahingonkorvaukset pienenivät merkittävästi.

Hovioikeus hylkäsi kaksi syytettä törkeästä petoksesta, mikä pienensi vahingonkorvauksia noin 450 000 eurolla. Lisäksi yhdessä syytekohdassa tuomitun maksettavaksi tullut rikosvahinko aleni 60 000 eurosta 30 000 euroon.

Yksi hovioikeuden jäsenistä jätti tuomiosta eriävän lausunnon.

Tuomittu oli pyytänyt katteettomilla lupauksilla uhreiltaan isoja rahasummia muun muassa sijoituksista ja ulkomaisista rakennusprojekteista. Osalle uhreista oli muun muassa lupailtu töitä Espanjassa olevista rakennushankkeista ja lainarahalle kahdeksan prosentin korkoa. Lainaajien menettämät summat olivat yhteensä lähes miljoona euroa, mitä he eivät ole saaneet takaisin.

Tuomittu vaati hovioikeudessa kaikkien syytteiden hylkäämistä.

Sekä tuomittu että asianomistajat toimivat helluntaiseurakunnassa. Asianomistajia petosjutussa on kymmenkunta eri puolilla maata – Lahden lisäksi Tampereella, Kaavilla, Loimaalla ja Pöytyällä. Petokset tapahtuivat vuosien 2009–2016 välillä.

Lue lisää: Mies lupaili töitä Espanjasta ja lypsi uhreilta rahat – huijasi uskonveljiltään lähes miljoona euroa