Analyysi: Miljarditappiota tekevä Uber listautuu pörssiin, mutta riittääkö sijoittajien usko kyytifirman tulevaisuuden lupauksiin?

Uberin kohtalo pörssissä kertoo paljon myös siitä, onko vuosikausia jatkunut osakeralli tullut tiensä päähän, kirjoittaa taloustoimittaja Antti Parviala.

Uber
Uber apps jolla voi ruveta uberkuskiksi.
Henrietta Hassinen / Yle

Vain kymmenen vuotta sitten perustettu Uber on herättänyt sijoittajien luottamuksen poikkeuksellisella tavalla.

Perjantaina pörssiin listautuva jättiyhtiö keräsi sijoittajilta yli 7 miljardia euroa osakeannissaan, jossa yhden osakkeen hinnaksi määriteltiin 45 dollaria.

Eikä sijoittajien luottamusta ole rahastettu ensimmäistä kertaa. Reutersin kokoamien tietojen mukaan Uber on kerännyt vuoden 2010 jälkeen rahoituskierroksillaan noin 20 miljardia euroa.

Kartta
Uberin keräämät investoinnit vuodesta 2010 lähtien. Mikko Airikka | Yle

Sijoittajilta heruu rahaa kaikkialta maailmasta. Houkuttelevuuden taustalla on Uberin saama laaja julkisuus, käsitettävä yritysidea ja tarjottujen kyytien kova kasvu.

Pörssikaupan alettua vaikkapa suomalainen sijoittaja voi laittaa rahansa kiinni kyytiosakkeeseen.

Uberin palvelussa mukana olevat kuljettajat voivat tarjota kyytejä kännykkäsovelluksen kautta. Muutama vuosi sitten Uber laajensi palveluaan ruoka-annosten kuljettamiseen.

Lisäksi rahdin kuljettaminen aloitettiin Euroopassa maaliskuussa ja Yhdysvalloissa toissa vuonna.

Kasvu ei ole muuttunut rahaksi

Uber kertoo (siirryt toiseen palveluun), että viime vuonna maailmassa tehtiin yli viisi miljardia matkaa sen palvelun kautta. Vuotta aiemmin matkoja oli alle neljä, sitä ennen alle kaksi miljardia.

Myös asiakkaiden määrän kasvu on kunnioitettava. Viime vuonna heitä oli 91 miljoonaa, vuotta aiemmin 68 ja kaksi vuotta aiemmin 45 miljoonaa.

Dara Khosrowshahi.
Toimitusjohtaja Dara Khosrowshahi uskoo Uberin mullistavan liikkumis- ja kuljetuspalvelut, vaikka toistaiseksi yhtiö tekee raskasta tappiota.Etienne Laurent / EPA

Kasvuluvut ovat vaikuttavia, mutta rahaksi ne eivät ole muuttuneet.

Uber tekee edelleen tappiota, joka lasketaan miljardeina. Tappio on pienentynyt, mutta käyttökate oli viime vuonna 1,7 miljardia euroa tappiolla. Se on vähän enemmän kuin Suomen valtion käyttämä raha liikenneverkkoon tänä vuonna.

Sijoittajille kasvu on tärkeää. Se antaa ainakin uskoa siihen, että tappioputki ei ole loputon.

"Voitollisuutta ei ehkä saavuteta"

Milloin yhtiö lupaa kääntyä voitolliseksi? Yhdysvaltojen arvopaperimarkkinoiden valvojalle annettu näkymä ei ole kovin rohkaiseva.

Uberin mukaan “toimintakulut kasvavat merkittävästi näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa, eikä voitollisuutta ehkä saavuteta”.

Uberillä voi olla vaikea hakea säästöjä ainakaan kuljettajien saamasta osuudesta. Kuljettajat ovat jo nyt olleet Lontoossa ja amerikkalaiskaupungeissa lakossa liian pienten korvaustensa takia.

Jos liiketoiminta ei muutu kannattavaksi, saattaa yhtiö olla omistajien lompakolla uudelleen ennen pitkää.

Hinnasta piti tinkiä

Sijoittajien uskon varaan jää siis paljon. Osakeannissa yhden osakkeen hinnaksi määriteltiin 45 dollaria eli aikaisemmin kerrotun 44-50 dollarin hintahaarukan alalaitaan.

Hinnan varovaisella määrittelyllä halutaan varmistaa, että pörssikaupan alkaessa osakkeen hinta mieluummin nousee kuin laskee.

Joka tapauksessa tälläkin hinnalla Uberin omistajat tienasivat runsaan seitsemän miljardia euroa. Se tekee Uberin osakeannista maailman suurimman sitten vuoden 2014. Koko yhtiön arvoksi tulisi tällä osakehinnalla 73 miljardia euroa.

Vertailun vuoksi, esimerkiksi Nokian markkina-arvo on tästä kolmasosa, vajaa 25 miljardia euroa.

Osakerallin ratkaiseva virstanpylväs

Uberin hinnoittelua seuraavat muutkin kuin siihen rahansa laittavat sijoittajat.

Uberin arvo perustuu paljolti odotuksiin ja tulevaisuuden lupauksiin. Jos osake päätyy pörssissä alamäkeen, se tietää vaikeuksia myös tuleville listauksille.

Muun muassa toisen alustatalousyhtiön, majoituspalveluyhtiö AirBnB:n odotetaan listautuvan Yhdysvalloissa piakkoin.

Mutta Uber toimii kuumemittarina myös laajemmin osakemarkkinoilla.

Kymmenen vuotta kestänyt osakekurssien nousuputki ei voi olla ikuista. Uberin pörssikohtalo antaa yhden kiinnostavan merkin siitä, onko harvinaisen pitkä osakeralli tullut tiensä päähän.