Uusi ilmiö Kajaanin yläkoululaisissa: päihteitä arkena, häiriötä kaupoissa ja lintsaamista

Poliisin mukaan Kajaanissa ei ole ollut pitkään aikaan tilannetta, että tietyt ikäluokat käyttäytyvät huonosti.

Kajaani
Nuori ihminen kävelee farkut ja kengät jalassaan.
Yläkoululaisten huonon käytöksen takana on poliisin mukaan se, että kotona vanhemmat eivät tohdi asettaa rajoja tai kieltää lapsiaan.Marko Väänänen / Yle

Kajaanilaisten lasten ja nuorten parissa toimivien viranomaisten keskuudessa on viimeisen vuoden aikana noussut huoli kajaanilaisten yläkoululaisten käyttäytymisestä ja hyvinvoinnista.

– Näin kesälomien lähestyessä toivoisimme, että vanhemmat katsoisivat lapsiensa perään ja kysyisivät, mitä heille kuuluu. Vanhempien olisi hyvä valveutua esimerkiksi kotiintuloajoista, sanoo rikosylikonstaapeli Tiina Sarparanta.

– Tällaista tilannetta ei ole Kajaanissa ollut pitkään aikaa, että tietyissä ikäluokissa näkyy huonoa käytöstä.

Näpistykset, päihteet, häiriökäyttäytymiset kaupoissa ja liikuntapaikoilla sekä jaksamattomuus ja piittaamattomuus koulunkäynnissä ovat nousseet esiin selvänä ilmiönä. Yhä useammalla oppilaalla on koulusta luvattomia poissaoloja.

Vanhemmat eivät tohdi asettaa rajoja

Päihteiden käyttökin alkaa osalla nuorista jo 7. luokalla. Toistuvasti on tullut ilmi, että päihteitä käytetään arkipäivisin tai sunnuntaina illalla, kun vanhemmat eivät ole niin tarkkana nuoren tullessa kotiin. Kannabismyönteisyyden kasvu nuorten keskuudessa on myös hälyttävää.

– Juurisyynä on poliisin näkökulmasta se, että kotona vanhemmat eivät tohdi asettaa rajoja tai kieltää lapsiaan. Lapsi sitten toimii niin kuin parhaaksi näkee.

Kevään tullessa nuoriso on Kajaanissa kokoontunut jopa 40 hengen joukolla keskustaan ja liikuntapaikoille, joissa käyttäydytään huonosti ja sotketaan paikkoja. Nuoriso on jopa yöpynyt liikuntapaikkojen pukutiloissa. Kun viranomaiset tai aikuiset ovat puuttuneet asiaan, nuoret ovat esiintyneet uhmakkaina ja muun muassa haistattelleet.

– Kokoontuminen on nuorille tietysti tärkeää. Nuorten pitää olla nuoria, ja aikuisten on siedettävä se, että heistä lähtee ääntä. Mutta kunnolliseen käyttäytymiseen ei kuulu näpistelyt, kiusaaminen tai ilkivalta.

– Meillä on fiksuja nuoria, mutta joku laittaa tekemään huonoja juttuja ja mopo on nyt lähtenyt käsistä, sanoo rikosylikonstaapeli Tiina Sarparanta.