Uusi ehdotus Morsiussaaren tonttikiistaan Kokkolassa tuo helpotusta etenkin huvila-asukkaille

Asuintonttien hinta pysyi ennallaan uudessa ehdotuksessakin.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

Kokkolan kaupunki hakee uudelleen ratkaisua Morsiussaaren tonttikiistaan. Kaupunki muutti vuonna 2017 perinteisen huvila-alueen pientaloalueeksi ja se pakottaa vuokralaiset ostamaan tonttinsa.

Asukkaat ovat pitäneet hintaa liian kovana. Maanantaina kaupunginhallituksessa käsittelyssä olevassa ehdotuksessa tonttien lähtöhinnat ovat pysyneet samana. Sen sijaan tonteille, joilla on suojeltava huvilarakennus, annetaan kymmenen prosentin alennus.

Uudessa ehdotuksessa on helpotuksia etenkin niille, jotka eivät käytä tonttiaan vakituiseen asumiseen. Kaupunki on valmis vuokraamaan tontin huvilakäyttöön kymmeneksi vuodeksi aiemman viiden sijaan ja mökkiasukkaille kaavailtu vuokra on puolitettu aiemmista suunnitelmista.

Morsiussaaren tonttien hinnoittelusta tuli värikkäin poliittinen kiista kaupungissa vuosikausiin. Kaupunginvaltuusto käsitteli edellistä ehdotusta joulukuussa, mutta palautti sen uuteen valmisteluun yhden äänen erolla.

Tonttien perushinnaksi on määritelty 65 euroa neliöltä, mutta hintaan vaikuttavat myös useat eri tekijät, kuten ilmansuunta, rannan laatu ja näkymät. Tonttien hinnoittelu jakaa myös alan ammattilaiset, Ylen kiinteistövälittäjille tekemän kyselyn mukaan osa välittäjistä myisi sadalla eurolla neliö, jotkut tyytyisivät 40 euroon.

Kokkolan kaupunginhallitus käsittelee Morsiussaaren tonttien luovutusta maanantaina, lopullisesti asiasta päättää kaupunginvaltuusto.

Korjattu tonttien perushinta 69 eurosta 65 euroon. 14.5.2019 klo 12.19