1. yle.fi
  2. Uutiset

Superpesikseen yli 20 vuoden tauon jälkeen palaava SiiPe haaveilee pudotuspeleistä – "Manttu on varmasti vaikea paikka vierasjoukkueille"

Siilinjärven Pesis haluaa vakiinnuttaa paikkansa pääsarjaan. Kokematon joukkue painottaa vahvaa ulkopeliä.

pesäpallo
SiiPen pelaajat Teemu Kinnunen, Kimmo Lukkari ja Simo Vainikainen
SiiPen pelaajat Teemu Kinnunen (vas.), Kimmo Lukkari ja Simo Vainikainen.Antti Karhunen / Yle

Siilinjärven Pesis on palannut pääsarjatasolle vuosien tauon jälkeen. SiiPen edustusjoukkue oli Superissa edellisen kerran vuonna 1998. Tuo vuosi jäi vahvasti urheilu- ja pesäpalloväen mieleen niin sanotuista sopupeleistä.

Kausiennakoissa SiiPe on arvioitu sarjan peräpäähän, mutta pelaajat tähtäävät tiukasti pudotuspeleihin eli kahdeksan joukkoon. Minimitavoite on uusia sarjapaikka ilman karsintoja.

SiiPen joukkue on pääsarjaan varsin kokematon ja suurin osa pelaajista pelaa nyt ensimmäistä kertaa pääsarjatasolla. Joukkueen ykkösvahti Simo Vainikainen odottaa innolla pelikautta.

– Pääsemme haastamaan isoja porukoita ja kovin odotuksin lähdetään uuteen sarjaan. Talvikaudella on menty paljon eteenpäin fysiikassa. Lajikestävyys sekä pallo- ja räpylävarmuus ovat parantuneet myös selvästi, toteaa Vainikainen.

Superpesiksen runkosarja koettelee pelaajia, sillä joukkueet pelaavat 30 ottelua noin kolmessa kuukaudessa. SiiPe ei kestä runkopelaajien pahoja loukkaantumisia, sillä silloin kaudesta voi tulla tuskainen.

SiiPen taktiikassa painottuu vahva ulkopeli. Sitä on hiottu tarkasti ja mikäli vastustaja saa vain vähän juoksuja sarjanousijalla on mahdollisuus yllättää myös kärkijoukkueita.

– Lajitehokkuuteen sekä laji-, heitto- ja lyöntivoimaan on kiinnitetty erityistä huomiota talven aikana. Superissa menestyminen vaatii kyseisiä ominaisuuksia. Joukkue on hyvässä kunnossa, sanoo SiiPen pelinjohtaja Perttu Westersund.

Lukkari Teemu Kinnunen on SiiPen tärkeimpiä pelaajia. 27-vuotiaalla seuran omalla kasvatilla on kova luottamus joukkueensa iskukykyyn. Kinnunen aloittaa nyt ensimmäisen kautensa pääsarjassa.

– Tämä on paljon ykköstä kovempi sarja. Pelaajat ovat fyysisempiä ja etenijät nopeampia. Lyöjät lyövät kovempaa ja ovat taitavampia. Sarjoissa on selkeä ero, mutta uskon tasomme riittävän, arvioi Kinnunen.

Päävastustajilta on otettava voittoja myös vieraskentillä

SiiPen pistejahdissa lyöjäjokeri Kimmo Lukkari on todella isossa roolissa. Joukkueen 32-vuotias konkarijokeri pelaa Mantulla nyt kolmatta kauttaan. Ykköspesiksen viime kauden lyöjäkuninkaan vireestä riippuu paljon miten SiiPe pistesaalis karttuu kesällä.

– Sarjan loppupää on varmasti älyttömän tasainen. Joka pelissä pitää laittaa parasta, sillä kaikki pisteet ovat tärkeitä. Ulkopelimme on vahvaa ja sisäpelissä riittää jalkoja. En usko, että kokemattomuus on meille este. Se voidaan kääntää voimavaraksi, miettii Kimmo Lukkari.

SiiPen pelinjohtaja Perttu Westersund
SiiPen pelinjohtaja Perttu WestersundAntti Karhunen / Yle

Pelinjohtaja Perttu Westersund laskee muutamia joukkueita SiiPen "päävastustajiksi". Niitä ovat ainakin Alajärvi, Koskenkorva, Imatra, Kitee ja Kankaanpää. Myös Pattijoki ja Kempele on pystyttävä voittamaan vieraissa.

Oma kotikenttä, perinteinen Manttu on yksi SiiPen valteista. Uusi huoltorakennus valmistuu lähiviikkoina ja olosuhteet parantuvat entisestään. Tulevista vastustajista vain harva on pelannut uusitulla pesispyhätöllä.

– Manttu on varmasti vaikea paikka vierasjoukkueille. Tämä on erilainen kuin monet muut kentät. Osaamme hyödyntää maaston muotoja ja voimme haastaa kovia porukoita. Jos neljä tai viisi joukkuetta on runkosarjan lopussa meidän takana niin avauskausi on onnistunut, sanoo lukkari Teemu Kinnunen.

SiiPe aloittaa kautensa sunnuntaina vieraspelillä Joensuun Mailaa vastaan. Edessä on kova vääntö ja peli näyttää kumpi on kevään ykkönen Savo-Karjalassa.

– Hallitseva Suomen mestari kotikentällään on tiukin mahdollinen sarja-avaus. Pisteitä halutaan hakea Joensuusta. Lähdemme rohkeasti peliin ja uskomme omiin juttuihimme, miettii SiiPen pelinjohtaja Perttu Westersund.

Pesäpallojuttuja löytyy laajasti myös Yle Urheilun verkkosivuilta.

Lue seuraavaksi