Luksustason lomakylä on tulossa keskelle metsää Pyhtäällä – uusi hotelli voisi nousta jo vuonna 2022

Brittiarkkitehti Rabih Hage esitteli hotellisuunnitelmiaan Munapirtin asukkaille tällä viikolla.

lomakylät
havainnekuva Versson hotellihankkeesta
Rabih Hage

Suunnitelma kylpylähotellin ja huviloiden rakentamisesta Pyhtään Munapirttiin etenee.

Luontomatkailuhanketta kehittävä brittiarkkitehti Rabih Hage vieraili tällä viikolla Pyhtäällä keskustelemassa Verssonkankaan alueen asemakaavoituksesta. Kaavan on tarkoitus mahdollistaa huvilakylän rakentaminen. Alueelle suunnitellulle hotellirakennukselle on jo tällä hetkellä lainvoimainen asemakaava.

Verssonkankaan kehittämisen tiimoilta on myös kuultu alueen asukkaita ja heidän huoliaan matkailukokonaisuuteen liittyen. Kehittäjä Rabig Hage kävi esittelemässä Munapirtin kyläyhdistykselle hankkeen etenemistä.

Pyhtään kunnanjohtaja Jouni Eho uskoo, että löytyy yhtälö, jossa yhteensovitetaan kyläyhdistyksen huolet ja kehittäjän visiot.

Pyhtään kunta rakentaa alueelle infrastruktuurin, kunhan hankkeen rahoitus on varmistettu.

– Mikäli kunta ei vie tämäntyyppisiä elinkeinohankkeita eteenpäin, niin meiltä loppuvat veronmaksajat ja verotulot, eli aktiivisella elinkeinopolitiikalla Pyhtään kunnan palveluiden rahoitus turvataan tulevaisuudessakin, sanoo kunnanjohtaja Jouni Eho.

Hankekehittäjä ei piittaa tähtiluokituksista

Verssonkankaalle on tulossa luksustason lomakeskus, joka sisältää hotellin ja kylpylän, sekä huvilarakennuksia. Kehittäjä Rabih Hage ei juurikaan perusta hotellien tähtiluokituksista.

– Itse asiassa vihaan kaikenlaisia tähtiluokituksia. Haluan vain korostaa luontoa ja hyvinvointia. Me myymme huippuluokan suomalaista ylellisyyttä. Tähdet eivät tee ihmisiä onnelliseksi, vaan hyvä palvelu, ympäristö ja kokemus, sanoo Hage painokkaasti.

Huviloita alueelle mahtuu kaikkiaan 100, mutta niiden rakentaminen aloitetaan varovaisesti, eli ensin rakennetaan hotelli ja huvilat sitten tarpeen ja kysynnän mukaan.

Huviloista tulee moduulirakenteisia noin 90 neliömetrin suuruisia kokonaisuuksia, joita on jatkossa tarkoitus joko vuokrata tai myydä.

 Rabih Hage ja Jouni Eho
Brittiarkkitehti Rabih Hage tapasi Pyhtään kunnanjohtajan Jouni Ehon tällä viikolla.Kirsi Lönnblad / Yle

Luontoarvot kunniaan

Kehittäjä Rabih Hage vakuuttaa myös ottavansa luontoarvot huomioon lomakylän rakentamisessa.

– Pyrimme kaikin tavoin ottamaan huomioon luonnon, kasvit ja eliöstön. Rakennukset tehdään elementeistä ja niihin on tulossa hyvin matalat perustukset, joten siellä ei tarvitse tehdä suuria kaivuutöitä. Seka huvilat että hotelli kunnioittavat luontoa. Huviloihin on tulossa esimerkiksi viherkattoja ja otamme luontoarvot muutenkin huomioon muun muassa materiaalivalinnoilla. Tämä on meillä vahvana mielessä myös kun valitsemme urakoitsijaa, vakuuttaa Hage.

Luontomatkailuhankkeen kokonaiskustannus on noin 50 miljoonaa euroa. Mistä rahat tulevat?

– Puolet summasta on rahoitusta ja toinen puoli tulee yksityisiltä sijoittajilta. Me olemme nyt siinä tilanteessa, että kaikki suunnittelu ja tekninen puoli on joko ratkaistu tai melkein ratkaistu ja sen jälkeen voimme kertoa investoreille, että kaikki on valmista. Viime vuonna rahoituksen hankkiminen oli vielä mahdotonta, koska niin monta asiaa oli kesken, sanoo Hage.

Tulevat sijoittajat ovat Hagen mukaan pääosin ulkomaisia, mutta suomalaisten kanssa on myös käyty neuvotteluja.

– Meidän mielestämme olisi hienoa projektin kannalta saada mukaan myös suomalaisia sijoittajia, olivatpa he mukana sitten vähemmistönä tai enemmistönä sijoittajien joukossa, sanoo Hage

Vuoden 2019 lopulla pitäisi olla jo mustaa valkoisella.

– Seuraavan 3–6 kuukauden sisällä pitäisi saada rahoitusasiat kuntoon, siinä samalla tai heti sen jälkeen alkaa hotellioperaattorin etsintä. Meillä on jo tarjous yhdeltä operaattorilta, mutta todennäköisesti avaamme vielä tarjouskilpailun. Hotellin rakennusvaihe kestää pari vuotta, eli tavoitteena on vuosi 2022 tai 2023, päättää Hage.