1. yle.fi
  2. Uutiset

Mistä rahat lapsen leirikouluun ulkomaille? – 5 vinkkiä, joilla onnistut

Luokkaretket vaativat paljon aikaa ja rahaa. Kokosimme vinkit rahankeruusta tuskaileville huoltajille.

luokkaretket
Kuvassa vasemmalta alkaen Saana Suorsa (8a), opettaja Tarja Ikonen, Heamoo Hser (8c)  ja Miska Pikkarainen (8b) Kemin Syväkankaan koulusta.
Kuvassa vasemmalta alkaen Saana Suorsa (8a), opettaja Tarja Ikonen, Heamoo Hser (8c) ja Miska Pikkarainen (8b) Kemin Syväkankaan koulusta.Jari Peltoperä / Yle

Peruskoulun on oltava maksuton. Se koskee myös luokkaretkiä, joten niitä varten keksitään mitä erilaisempia tapoja kerätä rahaa. Tässä muutama ohjenuora onnistuneen luokkaretken järjestämiseen.

1. Varaa riittävästi aikaa

Ulkomaille suunnattu luokkaretki vaatii paljon rahaa. Siksi suunnittelu tulee tehdä huolella ja aikaa kannattaa varata paljon. Rahaa voi kerätä myös useamman vuoden.

Esimerkiksi Kemin Syväkankaan koulun kaikki nykyiset kasiluokkalaiset päättivät jo vuosi sitten lähteä luokkaretkelle Tsekin Prahaan. Retki tehdään peruskoulun viimeisellä luokalla. Varainkeruuseen käytetään siis kolme vuotta. Reissuun lähtee koko luokka-aste, mikä on aika harvinaista.

2. Järjestä tapahtuma

Vanhemmilla ja huoltajilla on iso rooli varainkeruussa. Yksi hyvä tapa kerryttää luokkaretkikassaa on järjestää tapahtumia. Kuten auttaa kahvitilaisuuksissa tarjoilemalla tai muulla työllä.

Kemissä rahaa kerättiin äitienpäivälounaalla. Yhden oppilaan äiti tarjosi oman ravintolansa tilat käyttöön, hygieniapassin omaavat lapset auttoivat ruoanlaitossa, muut tarjoilivat, siivosivat ja järjestivät ohjelmaa. Ravintolayrittäjä Katja Koski sanoo, että työtä tehdään puhtaasti lasten vuoksi.

– Lapsethan pääsääntöisesti tekivät tämän homman. Minä kokkasin ja jaoin ohjeita, Koski toteaa.

3. Tee työtä

Oppilaiden työpanoista voi tarjota eri yrityksille. Esimerkiksi kaupat ja marketit maksavat inventaarioista. Myös vanhempien ja opettajien verkostoja kannattaa hyödyntää työmahdollisuuksien etsimisessä.

Kemiläinen yläkoulun opettaja Tarja Ikonen on kokenut leirikoulun järjestäjä. Takana on reissuja niin Roomaan kuin Prahaan

– Ei pidä pelätä kovaa työtä, eihän tämä ilmaiseksi tule, ja kaikki reissuun käytettävä raha pitää kerätä. Aikuisten pitää tehdä aika paljon taustatyötä takana, että kaikki saadaan onnistumaan, Ikonen sanoo.

4. Mene myyjäisiin myymään

Vain taivas on rajana sille, mitä luokkaretken hyväksi voi myydä. Tavanomaisimmat myyntituotteet ovat pesuaineet, sukat, karkit, keksit ja vessapaperi. Hurjimmat nikkaroivat itse myyntiin jopa leikkimökin.

Myytäviä tuotteita kannattaa olla paljon, jos reissu vaatii paljon rahaa. Kemissä kokemusta on jo vaikka minkälaisesta myynnistä.

– Minä olen myynyt sukulaisille ja kaikille tutuille esimerkiksi mausteita ja lakuja. Äitienpäiväntapahtumaan myin lippuja, sanoo kemiläinen Miska Pikkarainen (8b) luokan oppilas.

5. Pidä päämäärä mielessäsi

Yhteiset pelisäännöt kannattaa laatia heti, kun reissusta on päätetty. Myös matkan pelisäännöt tulee olla selvillä. Varainkeruun tuskaa helpottaa, kun oppilaiden mielessä pysyy päämäärä eli upea reissu esimerkiksi ulkomaille. Myös säännöt sen varalle, että joku ei reissuun pääsekään, kannattaa tehdä.

Luokkaretken suunnittelu ja rahojen kerääminen parantaa myös yhteishenkeä. Kemissä Prahan reissua odotetaan vielä vuosi, tällä hetkellä tunnelmat ovat hyvät.

– Kavereiden kanssa pääsee reissuun. Meillä on nyt niin hyvä yhteishenki kaikilla luokilla, kertovat sekä 8a-luokan oppilas Saana Suorsa että 8c-luokan oppilas Heamoo Hser.

Lue myös:

Lapsiasiavaltuutettu muistuttaa peruskoulun maksuttomuudesta: köyhien perheiden lapset jäävät usein pois luokkaretkiltä

Erityislapset eivät aina pääse koulun retkille – vanhemmat turvautuvat jopa lakimiehen apuun

Lue seuraavaksi