Sisäilmakiistoissa korvausvaatimukset ovat kaatuneet tähän mennessä näytön puuttumiseen – Kuntaliiton asiantuntija: Yhteyttä terveysongelmiin ei ole voitu todistaa

Neljä opettajaa hakee Lappajärven kunnalta yhteensä yli 300 000 euron korvauksia huonolle sisäilmalle altistumisesta.

sisäilma
Mustasaaren keskuskoulun tiloja peitettynä.
Lappajärven kunta viittasi kintaalla opettajien korvaushakemuksille. (arkistokuva)Antti Haavisto / Yle

Huonolle sisäilmalle altistuminen kunnan tiloissa ei ole toistaiseksi johtanut kuntien maksamiin korvauksiin, kerrotaan Kuntaliitosta. Kuntaliiton erityisasiantuntija Tarja Hartikainen sanoo, ettei tiedossa ole yhtäkään oikeusjuttua, joka olisi päättynyt korvausten maksamiseen. Korvauksia lähdetään ylipäätään harvoin hakemaan oikeusteitse.

Hartikainen sanoo, ettei heikon sisäilman ja terveysongelmien yhteyttä ole voitu todistaa. Hän viittaa lääkäriseura Duodecimin Käypä hoito -suosituksiin (siirryt toiseen palveluun), jossa todetaan, ettei syysuhdetta yhdenkään terveysvaikutuksen ja kosteus- ja homevauriorakennusten välillä ole voitu kiistatta todeta.

– Tästä syystä vakuutusyhtiötkään tuskin maksavat korvauksia, Hartikainen toteaa.

Käypä hoito -suosituksissa todetaan, ettei ole tiedossa, mistä tekijöistä ja millä mekanismilla terveysvaikutukset aiheutuvat. Suositukset ovat Duodecimin ja alan toimijoiden tuoreimpiin tutkimustietoihin nojautuvia ohjeita.

Käypä hoito -suosituksissa on kuitenkin todettu, että rakennuksen kosteusvaurio on yksi hengitystieoireiden ja astman riskitekijä.

Oikeus viitannut kintaalla korvaushakemuksille

Neljä opettajaa hakee Lappajärven kunnalta yhteensä yli 300 000 euron korvauksia huonolle sisäilmalle altistumisesta. He ovat saaneet diagnoosin työperäisestä altistumisesta kosteusvauriomikrobeille. Korvaushakemus on opettajien mukaan viimeinen hätähuuto, jotta kuntaan saataisiin puhtaat koulutilat nopealla aikataululla.

Lappajärven kunnanhallitus käsitteli asiaa maanantaina, ja hylkäsi korvaushakemukset kaikilta osin.

Asian valmistelussa kunnanhallitukselle viitataan korkeimman oikeuden päätökseen, jossa kolme kätilöä Keski-Pohjanmaalla jäi ilman korvauksia vuosien oikeustaistelun jälkeen.

Hartikainen nostaa esille myös tapauksen Jyväskylästä, jossa opiskelija katsoi sairastuneensa koulurakennuksen sisäilmaongelmien vuoksi. Hän haki koululta yli 90 000 euron korvauksia. Opiskelija hävisi oikeustaistelun hovioikeudessa, eikä korkein oikeus ottanut asiaa käsittelyyn. Opiskelijalle määrättiin tuntuvat maksut oikeudenkäyntikuluista.

Aiheesta voi keskustella 14.5. klo 22 asti.

Lisää aiheesta: Lappajärveläisopettajien korvausvaatimukset tyssäsivät kunnanhallitukseen