Ekoagentteja ja kierrätysneuvontaa – Seinäjoen lyseolaiset luovat kestävää tulevaisuutta

Seinäjoen lyseon oppilaat ovat tänä keväänä järjestäneet Tilaa ekoilulle -tapahtuman, joka huipentui viime viikolla ilmastomarssiin. Osana tapahtumaa Seinäjoen Apila-kirjastolle on tuotu kierrätysastiat, joiden luona opiskelijat jakavat kierrätysneuvoja toukokuun ajan.

kestävä kehitys
Maija Nisulan käsi komeilee kierrätyskontin kyljessä. Oppilaat ovat osin itse toteuttaneet konttien kuvituksen.
Maija Nisulan käsi komeilee kierrätyskontin kyljessä. Oppilaat ovat osin itse toteuttaneet konttien kuvituksen. Iina Thomsson/Yle

Viime syksynä lyseon eri oppiaineiden opettajista koostuva työryhmä alkoi suunnitella monialaista oppikokonaisuutta, jonka teemana on kuluneena lukuvuotena ollut kestävä kehitys.

Lyseon kuvataiteen opettaja Kaisa Pöntinen on yksi työryhmässä mukana olevista opettajista. Hän kertoo ekologisuuden nousseen teemaksi ajankohtaisuutensa vuoksi. Pöntisen mukaan oppilaiden keskuudessa on viime aikoina ollut havaittavissa yhä enemmän ilmastonmuutokseen liittyvää ahdistusta.

– Ilmastonmuutos on tosi asia. Olemme yrittäneet tehdä tästä oppilaita innostavan ja osallistavan jutun, jolla voidaan vähentää ilmastoahdistusta. Tarkoituksena on ottaa selvää näistä asoista, ja opetella erilaisia keinoja, joilla voimme vaikuttaa niihin, Pöntinen avaa.

Yhteistyöllä suuri merkitys

Lyseo on tehnyt tapahtumaan liittyen yhteistyötä muun muassa Seinäjoen kaupungin viestinnän, kierrätyskeskus Kaks` kättä -työpajan sekä Lakeuden Etapin kanssa. Kierrätyskeskus on muun muassa avustanut kirjaston pihassa komeilevien, oppilaiden itse tekemien tintamareskihahmojen toteutuksessa ja Etappi on toimittanut paikan päälle kierrätysastiat.

– Kun lähdimme toteuttamaan tätä tapahtumaa ajattelimme, että nuorten työn tulisi kestää säätä ja näyttää oikealta sekä vakavasti otettavalta, Pöntinen kertoo.

Osa säiliön etusivua koristavista kuvista on oppilaiden itse toteuttamia ja valokuvaamia. Eräässä kuvassa muoviroskien seasta nousee käsi, joka kuuluu lyseon oppilaalle Maija Nisulalle.

– Keräsimme kasan muoviroskia ja Maija laitettiin niiden alle makaamaan käsi pystyssä, yhdeksäsluokkalainen Lyydia Göös muistelee huvittuneena kuvaustilannetta.

Ohikulkija voi kuvauttaa itsensä oppilaiden tekemissä tintamareskihahmoissa.
Ohikulkija voi kuvauttaa itsensä oppilaiden tekemissä tintamareskihahmoissa. Iina Thomsson/ Yle

Lyseon omat ekoagentit

Lyseolla toimii myös omia ekoagentteja. He ovat eri luokilla olevia oppilaita, joiden toimenkuvaan kuuluu erilaisten ekologisuuteen ja ympäristöön liittyvien kilpailujen järjestäminen sekä aamunavausten suunnittelu ja pitäminen.

Yksi esimerkki ekoagenttien toiminnasta on viime syksynä järjestetty Muovijäte näkyväksi -kilpailu. Ekoagentti Ilari Raninen kertoo kilpailun olleen yksi inspiraation lähde Tilaa ekoilulle -tapahtumalle. Kilpailun ideana oli kerätä kotona muoviroskia parin viikon ajalta ja ottaa niistä kuva.

– Siitä näki kuinka paljon muoviroskaa oikeasti syntyy. Se avasi silmiä sille, kuinka tärkeää muovin kierrättäminen oikeasti on.

Muovijäte näkyväksi -kilpailun voittaja Sofia Yli-Rahnasto kertoo kierrättämisen nousseen kilpailun myötä koko perheen yhteiseksi projektiksi. Sen myötä myös muut perheen jäsenet opettelivat Yli-Rahnaston ohjeistuksella muovijätteen lajittelua.

Anni-Maria Alkava(oik.), Lyydia Göös, Maija Nisula, Ellen Orava ja Ilari Raninen ovat valmiita jakamaan kierrätysohjeita ohikulkijoille.
Anni-Maria Alkava(oik.), Lyydia Göös, Maija Nisula, Ellen Orava ja Ilari Raninen ovat valmiita jakamaan kierrätysohjeita ohikulkijoille. Iina Thomsson/Yle

Paniikki ja ahdistus eivät auta

Kestävä kehitys on näkynyt lukuvuoden aikana niin oppitunneilla kuin koulun käytävillä. Kielten tunneilla ollaan esimerkiksi käyty kierrättämiseen liittyvää sanastoa läpi. Koulun seiniä ovat koristaneet opiskelijoiden hiiilikädenjäljet, joihin on kirjattu erilaisia luonnon hyväksi toteutettuja tekoja.

Oppilaat ovat kokeneet, että yksinomaan panikoiminen ja ahdistuminen eivät auta ketään. Raninen kertoo, että tämän vuoksi esimerkiksi ekoagenttien ilmastomarssilla pitämässä puheessa haluttiin nostaan esiin myös sellaisia ekotekoja, joiden kautta on jo saatu jotain hyvää aikaiseksi.

Seinäjoen lyseon opiskelijat jakavat kierrätysneuvoja Apila-kirjastolla toukokuun 21. päivään saakka.