Kiina ja Yhdysvallat päättivät neuvottelupäivänsä, Mnuchin kuittasi keskustelut "rakentaviksi"

Perjantain tapaaminen kesti noin 1,5 tuntia. Kiinalaispäätoimittajan mukaan keskustelujen jatkamisesta olisi sovittu.

kauppasodat
Kiinan varapääministeri Liu He (vas.) hyvästeli valtiovarainministeri Steven Mnuchinin ja Yhdysvaltain kauppaedustajan Robert Lighthizerin keskustelujen päätteeksi perjantaina.
Kiinan varapääministeri Liu He (vas.) hyvästeli valtiovarainministeri Steven Mnuchinin ja Yhdysvaltain kauppaedustajan Robert Lighthizerin keskustelujen päätteeksi perjantaina. Erik S. Lesser / EPA

Yhdysvaltain ja Kiinan kauppaneuvotteluiden toinen päivä päättyi perjantaina puolilta päivin Yhdysvaltain aikaa.

– Keskustelut olivat rakentavia. Enempää en voi sanoa, sanoi Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin uutistoimisto Reutersin mukaan poistuessaan tapaamisesta.

Yhdysvaltain kauppaedustaja Robert Lighthizer, valtiovarainministeri Mnuchin ja Kiinan varapääministeri Liu He keskustelivat noin 1,5 tunnin ajan perjantaina.

Liu kommentoi Bloombergille (siirryt toiseen palveluun) keskusteluiden menneen varsin hyvin.

Uutiskanava CNBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) on epäselvää, koska neuvotteluja kauppasopimuksesta jatketaan.

Sanomalehti New York Timesin mukaan (siirryt toiseen palveluun) kiinalaiset matkaisivat takaisin kotiin vielä perjantaina.

Kiinan Global Timesin päätoimittaja Hu Xijin kuitenkin kommentoi Twitterissä, että hänen lähteensä mukaan keskustelut eivät katkenneet, vaan molemmat osapuolet pitivät keskusteluja rakentavina ja ovat sopineet tapaavansa Pekingissä tulevaisuudessa.

Global Timesiä julkaisee Kiinan valtaapitävän kommunistisen puolueen lehti.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi aiemmin perjantaina, ettei hänellä ole kiire allekirjoittaa kauppasopimusta Kiinan kanssa. Yhdysvallat asetti perjantaina uusia tuontitulleja Kiinaa vastaan.

Tulli nousi kymmenestä prosentista 25 prosenttiin yli 5 700 tuotteen osalta. Tullin alaisten tuotteiden tuonnin arvo on noin 200 miljardia dollaria. Uudet tullit koskevat muun muassa kiinalaisia modeemeja.

Trump julkaisi perjantaina useita tviittejä neuvotteluista ja puolusti uusia tulleja. Yhdessä niistä hän viestitti ykskantaan: rakenna tuotteesi Yhdysvalloissa, niin ei tule tulleja.

Kiinan vastatullit ovat haitanneet yhdysvaltalaisten maanviljelijöiden toimintaa. Yhdysvaltain maatalousministeri kertoi perjantaina muotoilevansa suunnitelmaa maanviljelijöiden auttamiseksi.

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja sanoi Pekingin toivovan, että Trumpin hallinto tulee puoliväliin vastaan kauppakiistassa. Tiedottaja Geng Shuang puhui vain muutaman tunnin kuluttua siitä, kun Yhdysvallat nosti perjantaina tariffeja.

Kiina ilmoitti, että se ryhtyy määrittelemättömiin vastatoimiin.

Lue myös:

Suomi olisi isoimpia kärsijöitä jos USA:n ja Kiinan kauppakiista etenee välirauhasta jatkosotaan – 10 kysymystä ja vastausta talousjättien kinasta

Yhdysvalloissa kuluttaja kärsii, mutta Trump juhlii – kaksi voittajaa ja kolme häviäjää Kiinan ja Yhdysvaltain kauppasodassa

Lähteet: Reuters