Onko velkaantuminen omaa syytä? Hävettääkö maksuhäiriömerkintä? Miten luottotiedottomuus vaikuttaa elämään? Kerro meille tarinasi

Perjantain #puhuvelasta-kampanja kannustaa irrottamaan velkahäpeästä. Perjantai etsii nyt velkatarinoita.

Kuva: Topi Tirri / Yle Perjantai

Ylen Perjantai-ohjelmassa keskusteltiin eilen velkaantumisesta ja sen aiheuttamasta häpeästä.

Vieraana nähtiin toimittaja ja yrittäjä Renaz Ebrahimi. Ebrahimin isä tappoi itsensä, kun hänen velkansa kasvoivat muun muassa tappiollisen yrityksen vuoksi liian suuriksi.

– Isä oli tilanteessa, jossa ei tiennyt, miten olisi voinut maksaa velat. Ainoa vaihtoehto oli myydä omakotitalo, ja se oli isälle vikatikki.

Ebrahimi alkoi 25-vuotiaana ottaa taloudellista vastuuta perheestään, sillä isän kuoleman jälkeen rahatilanne oli huono.

– Otin kulutusluottoja, ja ne eivät olleet kovin hyviä ratkaisuja. Tein paljon töitä, mutta jossain vaiheessa huomasin, että maksan vain korkeita korkoja eivätkä lainat vähene, Ebrahimi kertasi.

Ebrahimi antoi velkojensa mennä ulosottoon. Nyt hän on maksanut kaikki velkansa pois, mutta maksuhäiriömerkintä säilyy luottotietorekisterissä vuoteen 2022 asti.

– Moni on kommentoinut, että oma vika kun olet mennyt auttamaan muita. Totta kai se on oma valinta, otan vastuun siitä. Mutta johtuu se sitten kulttuurista tai kasvatuksesta, niin en minä voisi elää itseni kanssa, jos en olisi perheeni tukena.

Raha-ahdingosta kannattaa puhua

Illan toisena vieraana oli velallisia työkseen auttava Soile Niemi. Hän työskentelee Raha-asianeuvonta Rarissa velkaneuvojana.

Myös Niemellä on henkilökohtainen kokemus velkakierteen pahimmasta mahdollisesta lopputuloksesta. Yhtenä tavallisena aamuna 11 vuotta sitten poliisi tuli ovelle ja kertoi, että hänen miehensä oli tehnyt itsemurhan.

Täysin yllättäen taustalta löytyi perukirjaa tehdessä 55 000 euron velat, joista Niemellä ei ollut ollut aavistustakaan.

Mies oli kääntänyt palkkansa tulemaan Niemen tilille ennen itsemurhaansa. Viitetekstinä luki: "Anteeksi."

– Minun tapani selvitä on ollut puhua, Niemi sanoo.

Niemen mukaan ensimmäinen ja tärkein askel irti velkavankeudesta onkin juuri puhuminen. Kun ahdingostaan alkaa puhua, voi myös ratkaisuja alkaa löytyä.

Työssään hän on kuitenkin huomannut, että velka on monelle suuri häpeä. Puhuminen veloista edes läheisille ei ole helppoa.

– Suomessa ei osata puhua rahasta ylipäätään. Velkaantumiseen taas liittyy sellainen stigma, ettei osaa hoitaa raha-asioita. Jos koet itsesi köyhäksi siinä samassa, se on kolminkertainen tabu ja häpeä, Niemi selittää.

Perjantain jakson Onko velka häpeä? voit katsoa täältä:

Yle Perjantaissa kysytään miksi häpeä estää velallisia pyytämään ajoissa apua? Rosa Kettumäen ja Sean Ricksin vieraina toimittaja Renaz Ebrahimi ja velallisten auttaja Soile Niemi.
Kotitaloudet velkaantuvat ja ulosottojen määrä kasvaa. Häpeä sulkee monen suun ja estää pyytämästä ajoissa apua. Toimittaja Renaz Ebrahimi ja velallisten auttaja Soile Niemi. Perjantai-dokkari: Ari, sänky ja velkakierre.

Perjantai etsii velkatarinoita

Perjantai puhuu nyt velasta. Haluamme kaikki vapaaksi velkahäpeästä!

Uskomme, että jos velka ei olisi niin suuri häpeä, apua ylivelkaantumiseen haettaisiin aiemmin.

Viime vuonna yli puoli miljoonaa suomalaista oli ulosotossa. Ylivelkaantuminen voi tuhota luottotietojen lisäksi perheen, parisuhteen, työpaikan ja terveyden. Taloudellinen epävarmuus voi heijastua mielenterveysongelmina, ja pahimmillaan velkakierre voi ajaa itsemurhaan.

Etsimme ihmisiä, jotka ovat valmiit jakamaan oman tarinansa auttaakseen muita velkaongelmaisia selvittämään raha-ahdinkonsa.

Jos sinulle sopii, että käytämme tarinaasi osana Perjantain #puhuvelasta-kampanjan (siirryt toiseen palveluun) journalistisia juttuja somessa ja Yle.fi:ssä, lähetä tarinasi meille sähköpostilla perjantai@yle.fi. Julkaisemme tarinoita tarvittaessa myös nimimerkillä.

Voit myös jakaa oman velkatarinasi somessa häshtägillä #puhuvelasta ja auttaa purkamaan velkaongelmien aiheuttamaa leimaa ja häpeää.

Lue myös:

Apua velkaongelmiin:

Takuusäätiö (siirryt toiseen palveluun) tarjoaa maksutonta velkaneuvontaa.

Oikeusaputoimistoista (siirryt toiseen palveluun) on vuoden alusta alkaen saanut maksutonta talous- ja velkaneuvontaa.

Penno.fi (siirryt toiseen palveluun)on ilmainen työkalu päivittäisten tulojen ja menojen seuraamiseen. Palvelua ylläpitää Takuu-Säätiö.