1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. äitienpäivä

"Tuntuu tyhjältä, kun en ole enää kenenkään lapsi" – Janina Frylle äidin kuolema oli lopullinen aikuistumisen hetki

Janina Fry viettää äitienpäivää tänä vuonna toista kertaa ilman äitiään.

Janina Fry on kahden lapsen äiti. Äitienpäivään kuuluu perinteisesti itse askarrellut kortit. Kuva: Yle/ Petri Huhtakangas

Janina Fryn äiti kuoli kaksi vuotta sitten toukokuussa.

Jäähyväiset olivat pitkät, sillä Fryn äidin aiemmin sairastama rintasyöpä uusiutui ja hänellä todettiin laajalle levinnyt syöpä vuonna 2014.

Fry eli äitinsä rinnalla sairauden edetessä ja toukokuussa 2017 oli lopullisten hyvästien aika. Ajan rajallisuuden tajuaminen ja arjen pyörittäminen oli ristiriitaista.

– Samaan aikaan olin sekä kiitollinen yhteisestä ajasta että vihainen äidilleni. Tunteet menivät vuoristorataa, ja jälkeenpäin ärhentelyt ovat tuntuneet pahalta. Elämää ei voi kuitenkaan elää kuin huopatossutehtaalla.

Itsesääli on vahingollinen tie

Puoli seitsemän –ohjelmassa vieraillyt Fry sanoo, että äidin poismenosta avoimesti kertominen on ollut hänen valintansa alusta lähtien.

– Suru pienenee siitä puhumalla.

Fry puhui paljon myös terapiassa, jossa hän sai kaaoksessa olleita ajatuksiaan järjestykseen. Yhdessä vaiheessa surutyötä Fry vajosi syvälle itsesääliin.

– Lopulta tajusin, että hajotan itseni, jos vain toitotan ympäriinsä kärsimystäni. Se on vahingollinen tapa, joka pitää lopettaa.

Aikuistumisen lopullinen askel

Suru läheisen menetyksestä kulkee ailahtelevana. Juhlapyhät ovat sureville usein vaikeita, sillä niihin liittyy erityisen paljon muistoja.

Äitienpäivän kynnyksellä Frylle korostuu se, että hän ei ole enää kenenkään lapsi ja se oli lopullisen aikuistumisen hetki.

– Missään iässä ei ole valmis menettämään vanhempiaan. Itsekin äitinä tiedän, että tekisin mitä tahansa lapsieni vuoksi, ja kun juuri se henkilö poistuu omasta elämästä, on olo todella tyhjä.

Kahvia ja kakkua

Äitienpäivää Fry viettää miehensä ja kahden lapsensa kanssa kotonaan Espoossa. Päivän perinteisiin kuuluu ehdottomasti aamukahvi sängyssä nautittuna.

8- ja 12- vuotiaat lapset ovat vuosien mittaan tehneet äidille askarteluja ja kortteja, jotka ovat Fryllä hyvässä tallessa. Äitienpäivän aamuun kuuluu perinteinen herätys ja kakkukahvit sänkyyn. Lasten toiveesta kakku on usein suklaista.

– Saan kokea tämän ihanuuden joka vuosi. Teeskentelen nukkuvaa ja kuuntelen, kun perhe juoksee portaissa edes takaisin etsiessään puuttuvia tarvikkeita.

Kun katson nukkuvia lapsiani...

Äitiyden parhaita hetkiä Janina Fry kokee päivittäin nukkuvia lapsiaan katsoessaan.

– Silloin toivon, että aika pysähtyisi.

Katso Janina Fryn koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa.