1. yle.fi
  2. Uutiset

Uutissuomalainen: Lapsiasiavaltuutettu toisi Isis-taistelijoiden lapset Suomeen

Pohjoismaiden sisäministerit ovat sopineet, että aikuisia ei auteta palaamaan. Lasten kohtalo on edelleen auki.

lapsen oikeudet
Isis-taistelijaksi epäillyn miehen vaimo käveli maaliskuussa poikansa kanssa Rojin pakolaisleirillä Koillis-Syyriassa.
Isis-taistelijaksi epäillyn miehen puoliso jaloitteli maaliskuussa poikansa kanssa Rojin pakolaisleirillä Koillis-Syyriassa.Ahmed Mardnlia / EPA

Uusi lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen vaatii Suomea järjestämään suomalaisten vierastaistelijoiden lapset kotimaahan turvaan, kirjoittaa Uutissuomalainen. Lehden mukaan Pekkarinen toisi lapset Suomeen mahdollisesti jopa väkisin.

– Nähdäkseni näillä lapsilla on samat oikeudet erityiseen suojeluun kuin kaikilla muillakin suomalaislapsilla. Tulisi selvittää, suostuvatko vanhemmat lastensa siirtoon, ja jos eivät, on harkittava tahdonvastaisia toimenpiteitä, Pekkarinen sanoo.

Pekkarinen perustelee kantaansa myös YK:n lapsen oikeuksien sopimuksella. Sopimusvaltiot ovat sitoutuneet takaamaan lapselle hänen hyvinvoinnilleen välttämättömän suojelun ja huolenpidon riippumatta lapsen ja tämän huoltajien taustoista. Sopimusvaltioiden pitää myös varmistaa, että lasta ei syrjitä eikä rangaista esimerkiksi huoltajiensa toiminnan ja mielipiteiden takia.

– Lasten jättäminen heitteille vieraalle maalle huoltajiensa laiminlyötyä hoivavastuunsa rikkoo sopimusta.

Lisäksi YK:n lapsen oikeuksien komitea on korostanut lapsen oikeutta suojeluun tilanteessa, jossa hän on vieraassa maassa ilman huoltajiaan.

Suojelupoliisi on arvioinut, että Syyrian ja Irakin konfliktialueille on matkustanut Suomesta yli 80 tunnistettua henkilöä. Heistä noin 30 on lapsia. Osa on ehtinyt täysi-ikäiseksi. Alueella on myös syntynyt lapsia, joilla on kytkös Suomeen.

Pohjoismaiden sisäministerit ovat sopineet, että aikuisia ei auteta palaamaan, mutta lasten kohtalo on auki.

Lue seuraavaksi