BBC: Nuori nainen kuoli vesikauhuun Norjassa – ensimmäinen tapaus 200 vuoteen

Tauti on harvinainen Norjassa, menehtynyt oli saanut tartunnan lomamatkallaan Filippiineillä.

vesikauhu
24-vuotias norjalainen oli lomalla ystäviensä kanssa, kun he löysivät koiranpennun kadulta. Koiralla oli raivotauti.
24-vuotias norjalainen oli ystäviensä kanssa lomamatkallaan Filippiineillä, kun he löysivät koiranpennun kadulta. Koiralla oli raivotauti. REX / AOP

Norjalainen nainen on kuollut vesikauhuun saatuaan tartunnan koiran puremasta Filippiineillä, uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC. (siirryt toiseen palveluun) Kyseessä on ensimmäinen raivotautiin liittyvä kuolema Norjassa yli 200 vuoteen.

24-vuotias norjalainen oli lomalla ystäviensä kanssa, kun he löysivät koiranpennun kadulta, kuolleen perhe kertoo. Koiralla oli raivotauti.

Nainen sairastui pian Norjaan palattuaan ja kuoli maanantaina sairaalassa, jossa hän työskenteli. Hän ei saanut apua riittävän ajoissa.

Vesikauhu on hoidettavissa, mutta hoitamattomana se voi aiheuttaa ihmisen aivojen ja hermoston hengenvaarallisen infektion. Sairaus tappaa vuosittain tuhansia ihmisiä, pääasiassa Aasiassa ja Afrikassa.

Raivotautirokotteet eivät ole norjalaisen lainsäädännön mukaan pakollisia, mutta Norjan kansanterveyslaitos suosittelee niitä tietyille alueille suuntautuville matkoille, myös Filippiineille.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n mukaan rabies on aivotulehdus, jonka aiheuttaja on hermohakuinen lyssavirus. Useat nisäkkäät voivat saada rabiestartunnan ja välittää tartuntaa toisiin eläimiin ja ihmisiin. Ihmisen taudista käytetään nimitystä vesikauhu ja eläimen taudista raivotauti.