Tasa-arvoisesta Tanskasta kuuluu kummia – #metoo herättää paheksuntaa, vain yksi kuudesta sanoo olevansa feministi

Tanskaa vähemmän feministejä löytyy esimerkiksi Meksikosta ja Saksasta, kertoo tuore kansainvälinen kysely. Suomi ei ollut mukana kyselyssä.

feminismi
Mielenosoittajia naistenpäivänä Kööpenhaminassa.
Naistenpäivän marssilla Kööpenhaminassa vaadittiin loppua miesten ylivallalle.Maud Lervik / EPA

Feminismi ja #metoo-liike herättävät yhtenä tasa-arvon mallimaista pidetyssä Tanskassa yllättävän suurta vastustusta. Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan noin 40 prosenttia tanskalaisista sanoo paheksuvansa naisiin kohdistuvan seksuaalisen ahdistelun vastaista maailmanlaajuista kampanjaa.

YouGov-Cambridge Globalism Projectin 23 maassa tekemän kyselytutkimuksen mukaan myös feminismi saa Tanskassa melko vähän tukea, kertoo kyselyn suunnittelussa mukana ollut The Guardian-lehti (siirryt toiseen palveluun). Vain yksi kuudesta tanskalaisesta sanoo olevansa feministi, kun naapurimaassa Ruotsissa feministinä itseään pitää useampi kuin joka kolmas.

Tanskaa vähemmän feministinä itseään pitäviä löytyy esimerkiksi Meksikosta ja Saksasta.

Lähes kolmannes tanskalaisista on kyselyssä sitä mieltä, että naisten perään vislaaminen kadulla on täysin hyväksyttävää. Ruotsissa naisten perään viheltelyn hyväksyy harvempi kuin yksi neljästä.

Sekä #metoon paheksunnassa että vislauksen hyväksynnässä Tanska vie kyselyssä ykköstilan.

YouGov-Cambridge Globalism Projectin tiedusteluun vastasi eri maissa yhteensä yli 25 000 ihmistä. Suomi ei ollut mukana kyselyssä. Tarkempia tietoja kyselyn toteutuksesta The Guardianin sivuilla (siirryt toiseen palveluun).