Liettuan presidentinvaaleissa kolme tasavahvaa ehdokasta – heistä liberaalein on kristillisdemokraatti

Sunnuntain vaaleissa haetaan seuraajaa kymmenen vuotta presidenttinä olleelle Dalia Grybauskaitelle. Politiikan tutkija esittelee kolme kärkiehdokasta.

Liettuan politiikka
Ingrida Šimonyten vaalitilaisuudessa on riehakas tunnelma, kun kannattajat ja kampanjatyöntekijät ottavat kuvia suosikkinsa kanssa. Presidenttiehdokas Šimonyte on kuvassa oikealla.
Ingrida Šimonyten vaalitilaisuudessa on riehakas tunnelma, kun kannattajat ja kampanjatyöntekijät ottavat kuvia suosikkinsa kanssa. Presidenttiehdokas Šimonyte on kuvassa oikealla.Markus Kuokkanen

VILNA Liettualaiset äänestävät sunnuntaina presidentinvaaleissa. Dalia Grybauskaite on ollut Liettuan presidenttinä täydet kaksi kautta, ja hänelle haetaan nyt seuraajaa.

Kaksi suosituinta ehdokasta etenee vaalien toiselle kierrokselle, joka järjestetään 26. toukokuuta eurovaalien yhteydessä.

Yle kysyi vaaleista kolme kysymystä professori Aine Ramonaitelta, joka johtaa poliittista käyttäytymistä ja instituutioita tutkivaa yksikköä Vilnan yliopistossa.

Millaisten vaihtoehtojen välillä äänestäjät valitsevat?

Kolme suosituinta ehdokasta ovat Gitanas Nauseda, Ingrida Šimonyte ja Saulius Skvernelis.

Gitanas Nauseda on puolueista riippumaton ehdokas, joka hyppäsi politiikkaan pankkimaailmasta.

Ingrida Šimonyte puolestaan on kansanedustaja, joka kuuluu konservatiiviseen Kotimaan liitto - Liettuan kristillisdemokraatit -puolueeseen.

Saulius Skvernelis on nykyinen pääministeri Maanviljelijöiden ja vihreiden liitosta.

Valomainos Vilnan keskustassa kannustaa käyttämään somessa tunnistetta ”minä äänestän”.
Valomainos Vilnan keskustassa kannustaa käyttämään somessa tunnistetta ”minä äänestän”. Markus Kuokkanen

Ramonaite kertoo, että kärkiehdokkaat ovat ulkopoliittisesti lähellä toisiaan. Erot liittyvät lähinnä ehdokkaiden arvoihin ja tyyliin.

Tutkija selittää, että nuoret ja koulutetut ihmiset suosivat Šimonytea, joka on puolueestaan huolimatta näiden vaalien liberaalein ehdokas esimerkiksi seksuaalivähemmistöihin liittyvissä kysymyksissä.

– Eihän hän tietenkään ole kovin liberaali, mutta meillä ei ole nyt sen liberaalimpaa ehdokasta. Liberaalin liikkeen oma ehdokas ei saanut kerättyä vaadittua määrää allekirjoituksia, Aine Ramonaite kertoo.

– Gitanas Nauseda pyrkii saamaan keskivertoäänestäjien äänet. Hän on vähän konservatiisempi ja puhuu enemmän hyvinvointivaltiosta.

Nauseda eroaa muista siinä, että hänellä ei ole puoluetaustaa. Ramonaiten mukaan hän näyttääkin saavan tukea hyvin erilaisten puolueiden äänestäjiltä.

Pankkien asiantuntijana aiemmin työskennellyt Gitanas Nauseda on gallupien mukaan vahvoilla Liettuan seuraavaksi presidentiksi.
Pankkien asiantuntijana aiemmin työskennellyt Gitanas Nauseda on gallupien mukaan vahvoilla Liettuan seuraavaksi presidentiksi. Markus Kuokkanen

– Saulius Skvernelis poikkeaa vähän näistä kahdesta. Hän edustaa maaseudun väkeä ja köyhempää väestöä, Ramonaite sanoo.

Kun Nauseda esiintyy hyvin maltillisena ehdokkaana, Skvernelis on kulmikkaampi hahmo.

– Hän tyylinsä kampajassa on aggressiivisempi ja jääräpäisempi, Ramonaite selittää.

– Ihmiset pitävät hänestä jyrkkien mielipiteiden vuoksi. Toisaalta koulutetumpi väestö kritisoi häntä huonosta englannin osaamisesta. Presidentin pitäisi kuitenkin edustaa maata.

Muuttuuko Liettuan ulkopolitiikka?

– Jos yksi näistä kolmesta voittaa presidentinvaalit, en usko että juuri mikään ulkopolitiikassa muuttuu. He kaikki ovat yleisesti eurooppamielisiä ja ulkopoliittisesti lähellä toisiaan, Ramonaite sanoo.

Istuva pääministeri Saulius Skvernelis mainitsi vaalikampanjan aikana, että Liettua voisi siirtää Israelin-suurlähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin.

Yksi Liettuan presidentinvaalien kärkiehdokkaista on istuva pääministeri Saulius Skvernelis.
Yksi Liettuan presidentinvaalien kärkiehdokkaista on istuva pääministeri Saulius Skvernelis.Darius Janutis / Liettuan valtioneuvoston kanslia

Useat maat ovat harkinneet lähetystön siirtämistä Jerusalemiin sen jälkeen, kun presidentti Donald Trump siirsi Yhdysvaltojen Israelin-suurlähetystön Jerusalemiin laajan kansainvälisen kohun saattelemana.

– Skvernelis ei puhunut kannastaan ulkoministerille eikä presidentille, joten se tuli kaikille yllätyksenä, Ramonaite kertoo.

Tutkija kuitenkin sanoo, että siirron mainitsemisesta ei kannata vetää kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Kun Skvernelis oli maininnut idean, siihen ei enää palattu.

Viimeisimmät mielipidekyselyt näyttävät, että kolme suosituinta ehdokasta ovat lähellä toisiaan

– Yleisesti Nauseda on johtanut kyselyissä, mutta kärkiehdokkaiden keskinäisen järjestyksen ennakointi käy koko ajan vaikeammaksi, sanoo Ramonaite.

Voit keskustella aiheesta kello 22 asti.