Levottomuuksia Albaniassa – poliiseja ja useita mielenosoittajia loukkaantui

Opposition mielenosoittajat vaativat pääministerin eroa ja ennenaikaisia vaaleja.

Albania
Poliisit yrittävät välttää mielenosoittajien heittämiä räjähtäviä pommeja Tiranassa, Albaniassa, 11. toukokuuta 2019. Opposition kansanedustajat ovat vaatineet pääministerin Edi Raman eroamista ja ennenaikaisia vaaleja.
Poliisit yrittävät välttää mielenosoittajien heittämiä räjähtäviä pommeja Tiranassa, Albaniassa, 11. toukokuuta 2019. Opposition kansanedustajat ovat vaatineet pääministerin Edi Raman eroamista ja ennenaikaisia vaaleja. malton Dibra / EPA

Kymmenen poliisia ja useita mielenosoittajia on loukkaantunut Albaniassa, kun opposition mielenilmaukset muuttuivat levottomuuksiksi ja väkivaltaisiksi. Mielenosoittajat muun muassa heittelivät kotitekoisia pommeja poliiseja kohti hallitusrakennuksen edustalla lauantaina maan pääkaupungissa Tiranassa.

Joukko mielenosoittajia sai kaadettua poliisien asettamat mellakka-aidat ja etenivät rakennuksen sisäänkäynnille. Poliisi käytti kyynelkaasua ja vesitykkejä levottomuuksien hillitsemiseksi.

Opposition mielenilmaukset muuttuivat levottomiksi Albaniassa, mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa.
Opposition mielenilmaukset muuttuivat levottomiksi Albaniassa, mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa.Malton Dibra / EPA

Levottomuudet maassa ovat jatkuneet jo kolme kuukautta. Oppositio on syyttänyt vaalivilpistä ja korruptiosta sekä vaatinut pääministeri Edi Raman ja koko vasemmistohallituksen eroa ja ennenaikaisia vaaleja.

Lauantain mielenilmauksissa oppositio muistutti heidän haluavan Albanian osaksi Eurooppaa.

– Olemme päättäneet taistella voimakkaammin ja päättäväisemmin, sillä hallitus pitää Albaniaa erillään Euroopasta. Meidän tehtävämme on vapauttaa Albania rikoksista ja korruptiosta, sanoi oppositiojohtaja Lulzim Basha.

Mielenosittajat ottivat yhteen poliisin kanssa, kun he yrittivät päästä hallintorakennukseen protestin aikana Tiranassa.
Mielenosittajat ottivat yhteen poliisin kanssa, kun he yrittivät päästä hallintorakennukseen protestin aikana Tiranassa.malton Dibra / EPA

Yhdysvaltain Tiranan suurlähetystö tuomitsi levottomuudet ja vaati mielenosoittajia lopettamaan väkivallan. Lähetystön kannanotossa kaikkia osapuolia kehotettiin pidättyvyyteen.

Kyseessä oli neljäs suurempi kansallinen mielenosoitus helmikuun puolivälin jälkeen. Pienempiä mielenosoituksia on pidetty säännöllisesti viikoittain eri puolilla maata.

Albania odottaa kesäkuussa vastausta EU:lta siitä, käynnistetäänkö maan kanssa täysjäsenyysneuvottelut.

Lue myös:

Kolmessa Balkanin maassa laajoja levottomuuksia – Onko alkamassa Balkanin kevät?

Lähteet: AP, Reuters