Kuuba kielsi yllättäen homojen marssin – luvaton pride johti pidätyksiin

Viranomaiset perustelivat kymmenen vuoden ajan järjestetyn seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä tukevan tapahtuman perumista uusilla kansainvälisillä ja alueellisilla jännitteillä.

Kuuba
Moottoripyörän kyydissä istuva ihminen heiluttaa Kuubam lippua ja sateenkaarilippua.
Havannassa järjestettiin lauantaina luvaton pride-tapahtuma.Ernesto Mastrascusa / EPA

Kuuban poliisi on hajottanut pääkaupungissa Havannassa lauantaina järjestetyn seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia puolustaneen marssin. Noin sata ihmistä oli kokoontunut luvattomaan tapahtumaan viranomaisten peruttua yllättäen virallisen pride-paraatin aiemmin viikolla.

Terveysministeriön alaisen Kansallisen seksuaalikasvatuksen keskuksen järjestämä virallinen pride-tapahtuma on järjestetty Kuubassa vuosikymmenen ajan. Seksuaalikasvatuksen keskusta johtaa Kuuban entisen presidentin Raúl Castron tytär Mariela Castro.

Viranomaiset perustelivat priden perumista uusilla kansainvälisillä ja alueellisilla jännitteillä. Pelkona ilmeisesti oli, että osa marssijoista olisi käyttänyt tilaisuutta hyväkseen protestoidakseen Kuuban johtoa vastaan.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolustajien mukaan marssin perumisen taustalla voi olla myös Kuubassa viime vuosina suosiotaan kasvattaneiden herätyskristillisten ryhmien aiheuttama paine.

Launtain luvattomaan pride-marssiin osallistuneet sateenkaarilippuja ja Kuuban lippuja heiluttaneet ihmiset ehtivät marssia muutamia satoja metrejä ennen kuin poliisi hajotti kokoontumisen. Ainakin kolme viranomaisia vastustellutta marssijaa pidätettiin.

Kuuban viranomaiset kutsuivat sosiaalisessa mediassa koolle kutsuttua varjo-pridea kumoukselliseksi.

– Siviiliyhteiskunta osoitti voimansa ja pystyy tarvittaessa lähtemään kaduille. Tästä lähtien hallituksen täytyy ottaa se huomioon, julisti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajava aktivisti Maykel González Vivero marssin hajottamisen jälkeen.

Lähteet: AFP, Reuters, AP