1. yle.fi
  2. Uutiset

Oppositio keskittämässä voimiaan Istanbulin uusintavaaleissa

Lukuisat pienet puolueet ovat viestittäneet, että ne voisivat tukea uusintavaaleissa pääoppositiopuolueen ehdokasta protestoidakseen aikaisempien vaalitulosten mitätöintiä.

Turkki
Opposition Ekrem Imamoglu on vahvasti kiinni Istanbulin pormestarin pestissä.
Hylätyn maaliskuun vaalin voitti Turkin suurimman oppositiopuolueen CHP:n ehdokas Ekrem Imamoglu.Erdem Sahin / EPA

Turkissa oppositio näyttäisi keskittävän voimiaan auttaakseen Istanbulin pormestarivaalit alun perin voittanutta ehdokasta voittamaan myös uusintavaalit.

Demokraattisen vasemmistopuolueen DSP:n pormestariehdokas Muammer Aydin ilmoitti sunnuntaina, ettei hän ole ehdolla kesäkuussa pidettävissä uusintavaaleissa. Aydinin vetäytymisen uskotaan auttavan Istanbulin pormestariksi alun perin valitun, pääoppositiopuolue CHP:n ehdokkaan Ekrem Imamoglun mahdollisuuksia tulevissa vaaleissa.

Presidentti Tayyip Erdoganin AKP-puolue koki nöyryyttävän tappion pormestarinvaaleissa maaliskuun lopulla, ja puolue tuomitsi vaalit korruptoituneiksi ja vilpillisiksi.

Viime viikolla Turkin vaaliviranomainen mitätöi maaliskuun vaalitulokset ja määräsi järjestettäväksi uudet pormestarinvaalit. Oppositio on arvostellut uusia vaaleja epädemokraattisiksi ja laittomiksi.

Nyt ehdokkuudestaan luopunut Aydin keräsi maaliskuun vaaleissa runsaat 30 000 ääntä. Vaalivoittaja Imamoglu peittosi AKP:n ehdokkaan hiuksenhienolla 13 000 äänen erolla. Kaikkiaan Istanbulin vaaleissa oli 10 miljoonaa äänioikeutettua.

On vielä epäselvää, aikovatko Aydinin kannattajat siirtyä Imamoglun tueksi tulevissa vaaleissa.

Monet pienet puolueet ovat kuitenkaan viestittäneet, että ne voisivat tukea Imamoglua protestoidakseen aikaisempien vaalitulosten mitätöintiä.

Aiheesta lisää:

Turkin oppositio kävi vastaiskuun – vaatii kumoamaan viimevuotiset vaalitulokset

Erdogan pitää Istanbulin uusintavaaleja parhaana askeleena Turkille – vaalit voittanut puolue näkee toimet laittomina

Turkin vaaliviranomaiset mitätöivät presidentti Erdoganille epämieluisan Istanbulin vaalituloksen

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi