Närpiön ja Kaskisten kuntaliitosselvitys valmis

Kuntaliitosselvitys tulee seuraavaksi kuntalaisten arvioitavaksi ja kuntien valtuustot päättävät aikanaan kuinka liitoksen käy.

kuntaliitokset
Två vägskyltar. På den ena står det Kaskö, på den andra Närpes.
Yle/Juho Teir

Närpiön ja Kaskisten kuntaliitosselvitys on valmistunut. Kuntaliitosselvittäjä Göran Hongan mukaan tärkeintä liitoksessa on huolehtia siitä, että Kaskisten palvelut säilyvät jatkossakin.

Selvitys on viivästynyt, koska samaan aikaan Kaskisissa on pitänyt pohtia rankkaa säästösuunnitelmaa huonon taloustilanteen vuoksi. Hongan mukaan suurista linjoista päästiin kuntaliitosselvityksessä hyvin yhteisymmärrykseen, mutta tunteita herättivät uuden kunnan nimi ja vaakuna.

Selvityksessä päädyttiin lopulta siihen, että uuden kunnan nimeksi tulisi Närpiö ja vaakunaksi Närpiön nykyinen vaakuna. Seuraavaksi selvitys tulee kuntalaisten kommentoitavaksi ja kaupunginhallitusten ja valtuustojen päätettäväksi.

Myös neuvoa-antava kansanäänestys toisessa tai molemmissa kaupungeissa on mahdollinen. Päätös asiassa on tehtävä tämän vuoden aikana, ja kuntaliitos tapahtuisi vuoden 2021 alusta.