Saudi-Arabia: Tankkerimme joutuivat sabotaasin kohteiksi – Alkaako Persianlahdella vastaisku?

Sabotaasin tekijää ei ole vielä nimetty.

Yhdistyneet arabiemiirikunnat
kartta
Yle Uutisgrafiikka

Persianlahdella sijaitseva Arabiemiraatit kertoo, että neljää kaupallista alusta vastaan on tehty sabotaasi-isku.

Alukset olivat tuolloin Fujairan sataman edustalla Hormuzinsalmessa.

Kohteina olleista aluksista kaksi oli saudiarabialaisia säiliöaluksia ja yksi norjalainen. Yksi saudialuksista oli matkalla Ras Tanuran satamaan lastaamaan raakaöljyä viedäkseen lastin Yhdysvaltoihin, kertoo Saudi-Arabian energiaministeriö.

Arabiemiraattien hallituksen mukaan sabotaasi-iskuissa ei tullut henkilövahinkoja eikä haitallisia päästöjä mereen. Saudi-Arabia toteaa kuitenkin, että sen kaksi alusta kärsi "huomattavia vahinkoja".

Myös norjalaisalus MT Andrea Victoryn runko on vaurioitunut, mutta miehistö ei ole vaarassa eikä aluksella ole uppoamisvaaraa, kertoo laivayhtiö Thome Ship Management uutistoimisto Reutersille.

Sabotaasin tekijää ei ole nimetty.

Eilen sunnuntaina iranilaismielinen libanonilainen satelliittikanava al-Maydeen kertoi omiin lähteisiinsä viitaten, että Fujairan satamassa olisi tapahtunut räjähdyksiä. Samaa uutista siteerasivat myös iranilaiset uutiskanavat. Arabiemiraattien mukaan uutinen oli kuitenkin väärä.

Yhdysvallat on viime päivinä tuonut runsaasti sotavoimaa Arabian niemimaalle. Yhdysvaltain mukaan sotavoiman tarkoitus on antaa turvaa Iranin uhkaa vastaan. Iran on aiemmin sanonut, että jos sitä uhataan, se voi katkaista liikenteen maailman öljyhuollolle erittäin tärkeässä Hormuzinsalmessa.

Yhdysvallat on todennut, ettei se voi sallia öljykuljetusten haittaamista Hormuzinsalmessa. Jo laivakuljetuksiin kohdistuva uhka voi aiheuttaa suurta haittaa maailman öljyhuollolle. Maailman raakaöljystä noin neljännes kulkee salmen kautta lähdettyään Saudi-Arabian, Irakin, Qatarin, Arabiemiraattien ja Kuwaitin satamista.

Saudi-Arabia: Aiomme varmistaa merenkulun vapauden

Saudi-Arabia sanoo tukevansa Arabiemiraatteja, sanoo Saudi-Arabian energiaministeri Khalid Al-Falih.

Ministerin mukaan hyökkäyksen tarkoituksena on merenkulun vapauden horjuttaminen. Hyökkäys on myös uhka maailman öljytoimituksille, hän sanoi Saudi-Arabian uutistoimistolle (siirryt toiseen palveluun).

Ministeri painotti kaisnainvälisen yhteisön yhteistä vastuuta merenkulun vapauden ja öljytankkereiden turvallisuuden takaamisessa.

Iranin ulkoministeriö vaati saada tapauksesta lisätietoa. Ministeriö varoitti, että "pahantahtoisten masinoima salaliitto" voi uhata alueen vakautta.

Lue lisää:

Persianlahdella ruuhkaa, Yhdysvallat lähettää lisää kalustoa

13.5. klo 9.26 Uutiseen lisätty Saudi-Arabian ja Iranin kommentit

Lähteet: Reuters, AP