Teini-ikäisten raskauksia keskeytettiin viime vuonna huomattavasti vähemmän kuin toissa vuonna

Ilmainen ehkäisy ja tiedonhaun helppous vaikuttaneet asiaan.

abortti
nainen ottamassa jälkiehkäisytablettia
Netti on helpottanut nuorten tiedonhakua.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Raskaudenkeskeytysten määrä laskee entisestään, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedotteessaan.

Keskeytysten kokonaismäärä oli viime vuonna 8 602. Lukumäärä on matalin sen jälkeen, kun abortteja koskeva lainsäädäntö astui voimaan vuonna 1970.

Vuoteen 2017 verrattuna keskeytyksiä oli noin 8,4 prosenttia vähemmän.

Alle 20-vuotiaiden keskuudessa ovat aborttien lukumäärät vähentyneet huomattavan paljon viime vuosina. Teini-ikäisten raskauksia keskeytettiin viime vuonna 16,1 prosenttia vähemmän kuin sitä edeltävänä vuonna.

– Viime vuosina kunnat ovat yhä enemmän heränneet tarjoamaan nuorille ilmaista ehkäisyä. Samalla myös netti on helpottanut nuorten tiedonhakua, kertoo THL:n erikoissuunnittelija Anna Heino.

Eniten keskeytyksiä tehtiin yhä 20–24-vuotiaille. Myös tässä ikäryhmässä määrä on silti laskussa ja keskeytyksiä oli viime vuonna noin kymmenes vähemmän kuin sitä edeltävänä.

Eniten raskaudenkeskeytyksiä suhteutettuna väestöön tehtiin Ahvenanmaalla ja Lapin sairaanhoitopiirin alueella. Vähiten keskeytyksiä oli Pirkanmaan ja Kainuun sairaanhoitopiireissä.

Lue lisää:

Teinien abortit saatiin rajuun laskuun, mutta aikuisista ei puhu kukaan – Miksi kolmekymppisten raskaudenkeskeytykset eivät vähene?

Vantaalla teiniraskauksista hävisi kolmannes ilmaisen ehkäisyn myötä – Lääkäri: "Toivon todella, että ihmisillä olisi halu tarkastella tätä asiaa"

Ilmainen ehkäisy voisi vähentää abortteja ja niistä koituvia kuluja – vain 35 kuntaa herännyt asiaan, vaikka Väestöliitto suositellut kymmenen vuoden ajan