Ohjat yksissä käsissä, linjaukset auki ja rahoitus epäselvä – Tällainen on Nigel Faragen rakettimaisesti nouseva Brexit-puolue

Brexit-puolue ja Faragen entinen puolue UKIP ovat huonoissa väleissä.

Brexit-puolue
Nigel Farage
Nigel FarageWill Oliver / EPA

Viikonloppuna julkaistun Observer-lehden mielipidemittauksen mukaan tammikuussa perustettu EU-vastainen Brexit-puolue olisi saamassa 34 prosentin kannatuksen eurovaaleissa Britanniassa.

Eurovaalit järjestetään 23. toukokuuta eli alle kahden viikon kuluttua.

Mielipidemittauksen tulos aiheutti ahdistusta konservatiiveille ja työväenpuolueelle, joiden yhteenlaskettu äänisaalis olisi jäämässä vähäisemmäksi kuin Brexit-puolueen kannatus.

Brexit-puolueen johtaja on europarlamentaarikko Nigel Farage. Aiemmin Farage toimi Britannian itsenäisyyspuolue UKIP:n puheenjohtajana.

The Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan puolue on lähes täysin Faragen hallinnassa. Hänellä on muun muassa valta nimittää puolueen hallitus. Puolueella on ilmeisesti vain vähän varsinaisia jäseniä. Sen sijaan sillä on maksavia tukijoita.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan Brexit-puolueen täytyy voittaa EU-vaalit eli saada eniten paikkoja europarlamenttiin tai muuten sen katsotaan epäonnistuneen.

Tilastografiikka
Ilkka Kemppinen / Yle

Puolueen tarkat poliittiset linjaukset yhä kysymysmerkki

Brexit-puolue ei ole toistaiseksi ilmoittanut selkeitä linjauksia ajamalleen politiikalle. Nigel Farage on sanonut, että ne jotka odottavat yksityiskohtaisia linjauksia ennen eurovaaleja, tulevat pettymään.

Faragen mukaan puolueen tavoitteena on pysyvästi muuttaa politiikkaa.

BBC:n mukaan Faragen tavoitteena irroittaa on Britannia EU:sta selkeästi ja mahdollisimman pian. Hän haluaa, että eron jälkeen Britannia tulee toimimaan tulliliiton ja Euroopan sisämarkkinoiden ulkopuolella.

The Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Farage on sanonut, että jos Brexit-puolue voittaa EU-vaalit selvästi, niin Britannian parlamentin pitää harkita uudelleen sopimuksetonta eroa Euroopan unionista.

Parlamentti on aiemmin linjannut, että Britannia ei voi erota EU:sta ilman sopimusta.

Lisäksi Farage on vihjannut, että puolueen europarlamentaarikoilla voisi olla merkittävä rooli neuvotteluissa, joissa määritellään Britannian ja EU:n tulevia taloussuhteita.

Nigel Farage
Nigel FarageWill Oliver / EPA

Ilmastoveroille ja hiv-positiivisille siirtolaisille rukkaset

The Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Farage on ilmaissut. että ei ole järkevää torjua ilmastonmuutosta lisäverojen avulla. Farage on myös sanonut, että hiv-positiivisten siirtolaisten ei pitäisi saada muuttaa Britanniaan.

Nigel Faragen entinen puolue UKIP ja Brexit-puolue suhtautuvat toisiinsa vihamielisesti.

Farage luonnehti BBC:lle, että politiikan suhteen UKIP:in ja Brexit-puolueen välillä ei ole eroa, mutta henkilöstön suhteen puolueet eroavat merkittävästi toisistaan.

Brexit-puolueen tunnettuja eurovaaliehdokkaita (siirryt toiseen palveluun) ovat muun muassa entinen konservatiivien kansanedustaja (siirryt toiseen palveluun) Ann Widdecombe, BBC:n The Moral Maze -radio-ohjelman kommentaattori ja entinen kommunisti Claire Fox sekä toimittaja Annunziata Rees-Mogg.

Annunziata Rees-Mogg on Britannian sopimuksettonta EU-eroa ajavan konservatiivikansanedustajan Jacob Rees-Moggin nuorempi sisko. Jacob Rees-Moggia on pidetty karikatyyrimäisenä brittiläisen yläluokan edustajana.

UKIP:n johtaja, europarlamentaarikko Gerard Batten kirjoitti viestipalvelu Twitterissä, että Brexit-puolue on vain väline Faragen uudelleenvalinnalle. Batten nimitti Brexit-puoluetta vallanpitäjien varoventtiiliksi.

Mistä puolueen rahat tulevat?

Rahoitusta Brexit-puolue on hankkinut pienlahjoitusten avulla. Alle 500 punnan lahjoitusten alkuperää ei tarvitse julkistaa. Tämä on herättänyt kysymyksiä siitä, mistä puolueen rahoitus on peräisin.

Puolue kertoo keränneensä yhteensä jo yli kaksi miljoonaa puntaa pienlahjoituksina. Joukossa on yksi 100 000 punnan summa, jonka lahjoittajaa ei ole toistaiseksi kerrottu julkisuuteen.

Tällä hetkellä Britannian on määrä lähteä EU:sta 31. lokakuuta. Farage katsoo, että jos EU-ero ei toteudu lokakuun lopussa, niin maassa pitää järjestää ennenaikaiset parlamenttivaalit.

Hän arvelee, että siinä tilanteessa hänen puolueensa saisi äänivyöryn.

Lue myös:

Observer-lehden gallup: Britannian brexit-puolue saamassa yli kolmanneksen äänistä eurovaaleissa