Ratkaiseeko jyväskyläläiskeksintö räjähtävien turvatyynyjen ongelman? Kymmeniä miljoonia autoja kutsuttu korjattaviksi

Liian kovaa räjähtävät turvatyynyt ovat tappaneet kymmeniä ihmisiä.

turvatyynyt
Kohtaamisonnettomuuteen joutunut auto. Turvatyynyt ovat lauenneet ja toinen turvatyyny on rikkonut tuulilasin.
Ville Toijonen / Yle

Auton turvatyynyn on tarkoitus suojata ja pelastaa. Tapaus Takatassa kävi kuitenkin päinvastoin – yhtiön turvatyynyt saattoivat räjähtää liian kovalla voimalla tai ihan omia aikojaan ilman kolaria.

Räjähtelevät turvatyynyt ovat johtaneet kymmenien miljoonien autojen kutsumiseen korjattavaksi. Turvatyynyt valmistanut miljardiyhtiö Takata puolestaan kaatui konkurssiin.

Turvatyynyn kuuluukin räjähtää, mutta ei liian kovaa eikä varsinkaan omia aikojaan. Takatan tyynyissä ongelma oli se, että niissä käytetyn ammoniumnitraatin ominaisuudet muuttuivat sen kuumentuessa ja jäähtyessä autoissa useiden vuosien ajan.

Jyväskylän ammattikorkeakoulussa on nyt kehitetty uudenlainen tapa valmistaa ammoniumnitraattia. Patentoidulla menetelmällä valmistetun ammoniumnitraatin ominaisuudet eivät muutu lämpötilan ja kosteuden vaihtelun mukana.

JAMK:in mukaan perinteisesti käytössä oleviin ja nyt markkinoille nouseviin turvatyynyjen räjähdysaineisiin verrattuna heidän kehittämänsä uusi versio on myrkytön, halpa ja helposti saatavissa ja kierrätettävissä.

JAMK etsii parhaillaan teollisia kumppaneita keksinnön hyödyntämiseen.