Kajaanin Eestiklubi ei etsi lahjoituksilla sulkaa hattuunsa – "kiitollisuus oli käsin kosketeltavissa"

Viroon virtaa Kajaanista vuosittain huikea määrä avustuksia, jotka otetaan vastaan hymy kasvoilla ja tippa linssissä.

Lyhyet
Äitiyspakkauksia Eestin Vöryssa.
Kajaanista toimitettiin Viron Vöryyn kymmeniä äityspakkauksia huhtikuussa. Peter Ingman

Eestiklubi on avustanut virolaisia vähävaraisia jo 90-luvun alusta lähtien. Tänä vuonna Eestiklubi keskittyy projektiin, jonka tarkoituksena on lähettää Viroon yhteensä 80 äitiyspakkausta.

– En hae sulkaa hattuuni, vaan saan tästä lähinnä hyvää mieltä. Olen saanut avustustyöstä myös ystävyyssuhteita ja iloa. Aluksi kohtasimme myös hämmästystä, kun Eestissä ihmeteltiin pohjoisesta saapuneita avustustyöntekijöitä, Eestiklubin puheenjohtaja Peter Ingman sanoo.

Viimeisimmällä reissulla Ingman kohtasi muun muassa erään isoäidin, joka haki tyttärensä perheelle lastenvaunut ja ison laatikollisen lastenvaatteita.

– Kiitollisuus oli aivan käsin kosketeltavissa. Avustuksia on vastaanotettu monesti myös kyyneleet silmissä, Ingman sanoo.

Isoäiti lahjoituksena saamiensa vaunujen kanssa.
Virolainen isoäiti oli yhtä hymyä saadessaan tyttäreelleen lahjoituksena lastenvaunut. Peter Ingman
Äiti Teresa-peitto virolaisen sosiaalityöntekijän käsissä.
Eestin on viety jo satoja Äiti Teresa -peittoja
Vöryn apulaiskaupunginjohtaja Sixten Sild lahjoitusten kanssa.
Vöryn apulaiskaupunginjohtaja Sixten Sild auttoi lahjoitusten kantamisessa. Peter Ingman

Lahjoituksia Eestiklubi saa erittäin paljon, mutta puutteita on vielä muun muassa vaipoista, pesutuotteista, rasvoista, harsoista ja tuttipulloista.

– Välillä pitää avustusten tuloa jopa vähän jarrutella. Avustukseksi ei viedä nimittäin mitä sattuu, vaan tavarat pitää koordinoida tarkkaan. Olen monesti sanonut, ettei Viro ole mikään kaatopaikka, jonne voi viedä mitä sattuu.

Avustustavarat viedään Virossa sosiaalityön ja nuorisotyön toimijoille, jotka toimittavat tavarat eteenpäin niitä tarvitseville. Seuraava avustuskuorma lähtee Kajaanista Viroon juhannuksen alla.