Viestintävirasto linjasi: Poste restante -lähetyksistä ei saa periä maksua, jos se on ainoa vaihtoehto vastaanottaa postia

Poste restante -palvelua käyttävät etenkin asunnottomat.

Posti Group Oyj
Asunnoton ihminen hakeaa postiaan poste restante -noutopisteestä Helsingissä.
Asunnoton Markus hakee postinsa kerran pari viikossa Kasarmitorin poste restante -noutopisteestä.Vesa Marttinen / Yle

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom antanut linjauksen Postin kaavailemasta kiistellystä poste restante-uudistuksesta.

Traficom katsoo, että poste restante -palvelun maksullisuus rikkoo postilakia sellaisten postinsaajien osalta, joille palvelu on ainoa vaihtoehto vastaanottaa postilähetyksiä.

Traficom edellyttää Postilta, ettei se peri maksua poste restante -palvelusta, jos se on asiakkaalle ainoa käytössä oleva tapa vastaanottaa postilähetyksiä.

Posti on kertoi aiemmin aikovansa muuttaa poste restante -palvelun maksulliseksi 1.3.2019 alkaen. Posti oli suunnitellut, että lähetysten noutaminen maksaisi jatkossa 3,10 euroa per nouto.

Posti kuitenkin lykkäsi uudistuksen saattamista voimaan helmikuun lopulla, koska se halusi odottaa viranomaisten lausuntoja aiheesta. Kysymys oli siitä, rikkooko maksu postilakia.

Poste restante -osoitetta käyttävät muun muassa henkilöt, joilla ei ole vakituista osoitetta tai muuta mahdollisuutta vastaanottaa postilähetyksiä.

Traficomin mukaan tällaisten postinsaajien osalta poste restante -osoite rinnastuu tavanomaiseen kotiosoitteeseen. Kysymyksessä ei tällöin ole sopimukseen perustuva erillinen lisäpalvelu, vaan tavanomainen postinsaajan osoitteeseen toimitettu lähetys.

Traficomin päätöksen mukaan se, ettei postinsaajalle tällaisissa tilanteissa luovuteta postilähetystä ilman erillisen maksun maksamista, rikkoo postilakia.

Viraston mukaan maksun periminen asettaisi ilman vakituista osoitetta olevat eriarvoiseen asemaan muiden postinsaajien kanssa. Esimerkiksi viranomaispostin on lain mukaan tavoitettava kaikki postinsaajat.

– Muunlainen postilain tulkinta vaarantaisi myös perustuslaissa kaikille turvatun oikeuden vastaanottaa viestintää, apulaisjohtaja Merja Saari toteaa tiedotteessa.

Posti: Poste restante pysyy maksuttomana toistaiseksi

Posti kommentoi tiedotteessaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin linjausta. Posti kertoo noudattavansa päätöstä ja selvittävänsä "vaihtoehtoisia ratkaisuja palvelun toteuttamiseksi".

Posti lupaa, että poste restante -lähetysten noutaminen pysyy toistaiseksi maksuttomana aiemmin tehdyn ilmoituksen mukaisesti.

Postin kuluttajakirjepalveluista vastaava johtaja Noora Laaksonen huomauttaa, että posti restante palvelusta ei ole tällä hetkellä lainsäädännössä mitään sääntelyä eikä se kuulu postilaissa säädetyn yleispalvelun piiriin.

– Siitä ei ole myöskään mainintaa Maailman postiliiton yleissopimuksessa, jossa peruspostipalvelut on määritelty. Postilain 43:s pykälä mahdollistaa poikkeavista jakelujärjestelyistä perittävän kohtuullisen maksun. Poste restante -palvelu on maksullinen monissa Euroopan maissa.

Postin mukaan poste restanten ylläpidosta syntyy nykyisin "ylimääräinen miljoonaluokan kustannus".

Lue lisää:

Posti lykkää poste restante -uudistusta

Rikkooko poste restante -uudistus lakia? Yle keräsi yhdeksän kysymystä ja vastausta Postin suunnittelemasta maksusta

Posti muuttaa asunnottomien suosiman poste restante -palvelun maksulliseksi – koditon Markus: "Se on mulle iso raha"