1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Bodominjärven murhat

Bodominjärven murhapaikalla järjestetään arkeologiset kaivaukset – Opiskelijat tutkivat, millaisia jälkiä murhapaikalla käyneet ihmiset ovat jättäneet

Helsingin yliopiston opiskelijat koettavat löytää murhapaikalta materiaalisia jäänteitä ja merkkejä ihmistoiminnasta 60-luvulta nykypäivään.

Bodominjärven murhapaikka. Kuva: Emmi Karvinen / Helsingin yliopisto

Helsingin yliopiston arkeologian opiskelijat järjestävät kaivaukset Espoon Bodominjärven murhapaikalla.

Bodominjärvi on tullut tunnetuksi kolmoismurhasta, joka tapahtui järvellä 1960-luvulla.

Helsingin yliopiston tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan pyrkimyksenä on selvittää arkeologisilla menetelmillä, sitä minkälaisia jälkiä murhapaikalla tapahtuman jälkeen käyneet ihmiset ovat jättäneet jälkeensä. Lisäksi koetetaan selvittää, mistä syistä ihmiset käyvät murhapaikalla.

Kaivausten toinen johtaja, Emmi Karvinen kertoo kaivausten olevan osa Helsingin yliopiston kaivausprojektikurssia. Pääsääntöisesti kaivauksilla työskentelee Karvinen yhdessä kaivausten toisen johtajan, Tia Niemelän, kanssa. Karvinen ja Niemelä suorittavat maisteriopintojaan.

– Ajattelimme, että Bodomjärvi on mielenkiintoinen kohde tutkia, sillä myös populaarikulttuuri on siitä todella kiinnostunut. Meitä kiehtoo selvittää, minkä vuoksi ihmiset käyvät siellä, Karvinen sanoo.

Etsinnässä merkkejä ihmistoiminnasta 60-luvulta nykypäivään

Karvine ja Niemi koettavat löytää murhapaikalta materiaalisia jäänteitä ja merkkejä ihmistoiminnasta 60-luvulta nykypäivään. Tarkoituksena on siis selvittää, mitä ihmiset ovat jättäneet murhapaikalle jälkeensä.

Karvinen arvelee, että kaivauksissa tullaan löytämään leiriytymiseen liittyviä asioita. Karvisen mukaan ihmiset ovat saattaneet leiriytyä murhapaikalla murhan vuosipäivänä.

– Maahan jääneet roskat, kertovat ihmistoiminnasta, jota alueella on ollut. On hyvin vaikea sanoa, ovatko sinne leiriytyneet henkilöt esimerkiksi siivonneet jälkensä hyvin tarkasti. Silloin sieltä ei välttämättä löydy juuri mitään, Karvinen toteaa.

Kaivauksissa opiskelijat tekevät useita koekuoppia eri puolille niemeä. Kaivauksia varten on saatu maankäyttölupa Espoon kaupungilta.

Kaivaukset järjestetään Bodominjärvellä ensi viikolla.