Työmarkkinoilla on edessä käänne huonompaan – Ministeriö: Työllisyyden kasvu hidastuu selvästi

Työllisyyden kasvun ennustetaan puolittuvan edellisvuoteen verrattuna sekä tänä että ensi vuonna.

työllisyys
kahvilatyöntekijä
Työllisyyskasvun odotetaan rakentuvan pelkästään palvelusektorin varaan.AOP

Työ- ja elinkeinoministeriön työmarkkinaennusteen mukaan työllisyyden parantuminen jatkuu vielä tänä vuonna, mutta hidastuu sitten oleellisesti.

Ennusteessa katsotaan, että talouskasvun taittuminen ja suomalaisen työvoiman pienenevä kokonaismäärä tuovat jo vuoden kuluessa selviä haasteita työllisyysasteen nostamiselle.

Työllisyyskasvun odotetaan rakentuvan pelkästään palvelusektorin varaan.

Edelleen kohtaanto-ongelmien, rakenteellisen työttömyyden ja väestön ikärakenteen muutoksen arvioidaan alkavan rajoittaa työllisyyden kasvua.

Ministeriön aiempaa varovaisemmat näkemykset eivät ole yllätys. Esimerkiksi Akava ennakoi pari viikkoa sitten saman suuntaisia työllisyysnäkymiä.

Lue aiheesta lisää tästä jutusta:

Akavan katsaus: Työttömyyden lasku on pysähtynyt äskettäin – 75 prosentin työllisyystavoitteesta voi tulla entistä vaikeampi saavutettava

Viime aikoina on esitetty myös painavia arvioita Suomen yleisen talouskasvun hienoisesta hidastumisesta. Lue lisää tästä:

Valtiovarainministeriö ennustaa hidasta kasvua: Lihavat vuodet taloudessa takana – Katso video

Myös perinteisesti suhdanneherkimpiin toimialoihin kuuluvalla rakennusalalla on jo aiemmin arvioitu tilanteen olevan heikkenemään päin.

"Nyt tullaan vähän normaalimmalle tasolle"

– Rakentaminen lähti kasvuun vuonna 2015 vähän ennen muuta taloutta ja muita toimialoja. Kasvu on ollut aika kovaa viimeiset neljä vuotta. Nyt tullaan vähän normaalimmalle tasolle, sanoo Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo.

Myös hän katsoo, että tavoite työllisyysasteen nostamisesta 75 prosenttiin käy yhä vaativammaksi.

– Näillä spekseillä se näyttää aika vaikealta. Kyllä me olemme tässä nousukaudessa saaneet kaikki työkykyiset ihmiset Suomessa töihin. Kyllä se työllisyystavoite tässä koko ajan vaikeutuu tosi voimakkaasti. Ehkä ihan sinne ei näillä asetuksilla päästä, toteaa Vihmo.

Toisaalta, alamäki ei todennäköisesti ole kovin jyrkkä.

Jouni Vihmo Rakennusteollisuuden pääekonomisti rakennuksella.
Vanha vitsi on, että rakennusala on joko ylikuumentunut tai taantumassa, mutta tällä kertaa uskon, että pudotus tai tämä hidastuminen tulee ilman draamaa, sanoo Rakennusteollisuus RT pääekonomisti Jouni Vihmo. Mårten Lampén / Yle

Jo aloitetut rakennushankkeet jatkuvat ja uusillekin on koko ajan tarvetta.

Ja ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin.

Rakennusalalla on viime vuosina ollut erityisen paljon ongelmia työvoiman saamisessa.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan kasvun taittuessa rakennusalan rekrytointiongelmat eivät ole enää pahenemassa, joskaan niiden taustasyyt eivät poistu mihinkään.

Koska nuorten pääsy työelämään on monella tavalla koko yhteiskunnan kannalta tärkeä asia, kannetaan ministeriön ennusteessa huolta alle 25-vuotiaiden työllisyyskehityksestä.

Huolenaiheina nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyys

Valitettavaa on, että nuorisotyöttömyyden supistuminen hidastuu.

Viime vuonna alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 32 000 ja vielä tänä vuonna määrä alenee tästä kahdella tuhannella. Vuosina 2020 ja 2021 määrä asettuu 29 000 tienoille.

Myös pitkäaikaistyöttömien määrän laskun ennustetaan hidastuvan olennaisesti.

Työ- ja elinkeinoministeriön osastopäällikkö Antti Neimala
Työ- ja elinkeinoministeriön osastopäällikkö Antti Neimalan mukaan työllisyyden nopean parantumisen jakso on päättymässä tänä ja ensi vuonna. Jari Kovalainen / Yle

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisee lyhyen aikavälin työmarkkinaennusteensa keväisin ja syksyisin.

Sen pohjana ovat muun muassa Tilastokeskuksen työvoimatutkimus, väestöennuste sekä kansantalouden tilinpidon tiedot. Aineistona on myös käytetty työnvälitystilastoja sekä valtionvarainministeriön talousennustetta.

Julkistamistilaisuudessa työmarkkinaennustetta esittelivät erityisasiantuntijat Liisa Larja ja Erno Mähönen. Mähönen tiivisti raportin keskeisen viestin todeten, että aurinko vielä paistaa, mutta synkkiä pilviä alkaa kerääntyä taivaalle.

– Siitä voitaisiin runollisella tavalla sanoa, että politiikan tehtävänä on puhaltaa ne synkät pilvet taivaalta pois, sanoi tutkimusta kommentoinut työ- ja elinkeinoministeriön osastopäällikkö Antti Neimala.

14.5.2019 klo 11.00 lisätty kommentteja jutun loppuun.

Lue myös:

Tässä kysymys, jota asiantuntijat jäivät kaipaamaan Rinteen listalta: Mitä tehdään, jos työllisyystavoitteeseen ei päästä?

Analyysi: Rakennusfirmoilta satelee tulosvaroituksia ja kurssit tippuvat kuin kivi – miten hurja buumi päättyy?

Akavan katsaus: Työttömyyden lasku on pysähtynyt äskettäin – 75 prosentin työllisyystavoitteesta voi tulla entistä vaikeampi saavutettava

Triplojen, Redien ja isojen kauppakeskusten aika on ohi – rakennusbuumin notkahduksesta näkyvissä varmat merkit