Monella on tärkeä kansalaistaito ruosteessa, näillä ohjeilla palautat mieleesi kompassin käytön salat – video

Suunnistuksen SM-mitalisti Outi Hytönen neuvoo videolla, miten kompassin kanssa pääsee sinuiksi.

suunnistus
Suunnistaja Outi Hytönen opettaa kompassin käyttöä
Suunnistaja Outi Hytönen opettaa kompassin käyttöä

Jos suunnistus kiehtoo, mutta kompassin käyttäminen arveluttaa, ei syytä huoleen.

Kangasala SK:n Outi Hytönen huomauttaa, että kompassia ei välttämättä aluksi edes tarvitse.

– Aloittelijoille sopivia iltarasteja järjestetään asutuksen lähellä polkurikkaassa maastossa. Kartat ovat nykyään niin tarkkoja, että iltarasteilla pärjää hyvin, kunhan opettelee karttamerkit.

Lajista enemmän innostuvan kannattaa opetella käyttämään myös kompassia. Taito on tietysti hyödyllinen ihan kenelle tahansa metsässä liikkuvalle.

Outi Hytönen antaa videolla pikaopastuksen levykompassin käyttöön.

1. Katso, mihin haluat mennä

Aseta levykompassi kartan päälle niin, että kompassin pitkä reuna kulkee lähtöpisteestä sinne, mihin olet menossa.

2. Aseta viivat linjaan

Kartassa kulkee pystyviivoja etelästä pohjoiseen. Samat pohjoisviivat löytyvät kompassin neularasiasta. Kun kompassi on kartan päällä oikeassa kohdassa, käännä neularasiaa niin että pohjoisviivat ovat linjassa kartan pohjoisviivojen kanssa.

3. Pidä kompassi vaakatasossa ja etsi suunta

Kompassin pitää olla vaakatasossa, jotta neula pääsee pyörimään vapaasti. Pidä kompassi paikallaan kartan päällä ja käänny, kunnes kompassin pohjoisneula osuu sille tarkoitettuun punaiseen haarukkaan. Määränpääsi löytyy sieltä, mihin kompassin pohjaan maalattu nuoli nyt osoittaa.

4. Huomioi käden asento ja tarkista suunta

Kun suunta on selvillä, katso ylös kartasta ja yritä löytää luonnosta kiintopiste, jota kohti lähdet etenemään. Muista välillä tarkistaa, että olet menossa oikeaan suuntaan. Varmista myös, että kompassi osoittaa edelleen omasta navasta katsottuna suoraan eteenpäin.

Kompassin käyttöä voi opetella myös suunnistuskoulussa. Lue juttu tamperelaisesta työporukasta, josta osa lähtee kuukauden päästä kaikkien aikojen suurimpaan Jukolan viestiin.

Mikä on hikinen ja ryskää metsässä? Se on tamperelainen sähkömies suunnistamassa: "Karttamerkkejä ei näe ilman silmälaseja ja niitä pitäisi vielä ymmärtääkin"