Musiikkiluokalla on tiukka tahti – erikoisluokissakin koulu tulee ensin ja valmennus sen päälle

Erikoisluokka työllistää sekä koululaista että vanhempia. Kaikille keikoille ei ehditä.

Lyhyet
Musiikkiluokkalaisten esitys kaupungin keskustassa.
Elisa Kinnunen / Yle

Erikoisluokissa tahti opiskelun ja harrastuksen kanssa voi olla kiivas, mutta opiskelijat kokevat tahdin sopivana.

Esimerkiksi Kajaanin keskuskoulun musiikkiluokilla tankataan matematiikan kertotaulut ja muut ihan samalla tavalla kuin muissa luokissa, mutta päälle tulevat vielä soittaminen ja laulutunnit.

– On kiva, kun kaikilla tunneilla ei ole samanlaista opiskelua. Toki se käy välillä vähän raskaaksi, kun ei muista kaikkia uusia biisejä. Silloin pitää harjoitella paljon, kasiluokkalainen Milka Kampman kertoo.

Toukokuun alkupuolella musiikkiluokalla on ollut seitsemän pientä esitystä eri puolilla kaupunkia, muun muassa Flash mob -esitys Raatihuoneen torilla. Esityksille, konserteille ja tapahtumille on yhä enemmän tilausta, mutta ne eivät saa haitata koulunkäyntiä.

– Joskus joudumme jopa sanomaan, että emme pääse esiintymään johonkin tilaisuuteen, koska välillä täytyy käydä kouluakin, sanoo musiikinopettaja Paula Hänninen.

Vanhemmat ovat tiiviisti mukana lasten musiikkiharrastuksessa. Musiikkiluokkalaisten vanhempien muodostama kannatusyhdistys järjestää esiintymiset, koulu puolestaan hoitaa kouluasiat sekä harjoittelut.

– Kevät on kiireistä aikaa, koska järjestämme kevätkonsertit ja organisoimme asioita. Sitä tehdään ilosta ja yhdessä, joten emme väsy. Lasten puolesta olen joskus huolissani, koska on koululäksyjä, tehtäviä ja keikkoja, mutta he jaksavat, kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Heini Reinikoski kertoo.

Harrastuksesta voi tulevaisuudessa tulla myös ammatti. Kasiluokkalainen Mico Jyrinki uskoo, että hän tulee työskentelemään "isona" musiikin parissa.

– Olen miettinyt, että voisin ryhtyä musiikinopettajaksi. Rummunsoiton opettaja olisi mielenkiintoinen ammatti, Jyrinki kertoo.