Ärjänsaaresta roskattoman retkeilyn keidas? "Saaressa ei ole roskiksia"

Roskattoman retkeilyn malli on jo käytössä suurimmassa osassa Metsähallituksen hallinnoimista Suomen retkeilykohteista.

Kajaani
Hiekkarantaa auringonpaisteessa.
Ärjänsaaren hiekkarannoille ei kaivata roskia.Tiia Korhonen / Yle

Ärjänsaari muuttuu roskattoman retkeilyn kohteeksi. Kesän alusta kaikki saaren roska-astiat poistetaan käytöstä ja roskattomasta retkeilystä tiedotetaan laajasti.

– Asiasta tulee tietoa nettiin, Ärjän somesivuille ja myös saareen tulee infokylttejä, jossa asiaa selvitetään retkeilijöille. Toivomme, että retkeilijät pohtisivat jo ennen lähtöään, miten roskien määrää voisi vähentää ja miten roskat kuljetetaan pois saaresta, kertoo projektipäällikkkö Anni Koskela Metsähallituksesta.

Roskattoman retkeilyn malli on jo käytössä suurimmassa osassa Metsähallituksen hallinnoimista Suomen retkeilykohteista. Muutos ei ole radikaali, mutta retkeilijöillä voi mennä hetki tottua roskattomaan retkeilyyn.

– Ensimmäisenä kesänä voi jäädä vielä jonkin verran roskaa luontoon ja ihmisiltä voi tulla palautetta, koska saaressa ei ole roskiksia. Yleensä retkeilijät tottuvat uuteen systeemiin nopeasti, Koskela sanoo.

Roskattomuuteen tottumisessa apuna ovat saaressa työskentelevät huoltomiehet ja lammaspaimenet. Laiduntavien lampaiden hoitajiksi palkatut paimenet pitävät omalta osaltaan huolta, että lampaiden elinympäristö pysyy siistinä.

– Vaikka roskiksia olisi, voi aitaukseen kulkeutua roskaa. Paimenet pitävät silmällä, ettei aitaukseen pääse mitään sinne kuulumatonta, Koskela sanoo.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä (siirryt toiseen palveluun)!