Somalia käytti ensi kertaa dna-todisteita rikosjutun ratkaisussa: 12-vuotiaan raiskausmurha ratkesi

Maa sai toissa vuonna ensimmäisen rikosteknisen laboratorionsa.

Somalia
kartta
Yle Uutisgrafiikka

12-vuotiaan tytön joukkoraiskaus ja murha on Somaliassa ensimmäinen rikostapaus, jonka ratkaisemisessa on käytetty dna-todisteita, maan rikostekninen virasto kertoo.

Kolme syytettyä tuomittiin kuolemaan 12-vuotiaan tytön sieppauksesta, raiskauksesta ja murhasta puoliautonomisella Puntmaan alueella.

Alun perin poliisi pidätti kymmenkunta epäiltyä, mutta dna-näytteet yhdistivät heistä kolme raiskausmurhaan.

Vuosikymmenien konfliktin jäljiltä valtiota rakentava Somalia sai ensimmäisen rikosteknisen laboratorionsa vuonna 2017. Se perustettiin Puntmaahan. Tavoitteena on muun muassa kitkeä laajaa seksuaalirikollisuutta.

"Somalia liittyi muiden maiden joukkoon"

Rikosteknisen laboratorion mukaan Somalia on nyt liittynyt ensi kertaa muun maailman joukkoon ja hyödyntänyt tiedettä törkeän rikoksen selvittämisessä. Dna-näytteitä ei edelleenkään pystytä analysoimaan Somaliassa, vaan ne lähetettiin tutkittaviksi Keniaan.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukan raiskaus on Somaliassa "normaalia" eikä poliisi useinkaan ota tapauksia vakavasti.

Puntmaa kriminalisoi seksuaalirikokset vuonna 2016 ja sääti niistä kovat rangaistukset. Koko Somaliassa raiskausta koskeva rikoslaki on vasta vireillä.

12-vuotiaan tytön joukkoraiskaus ja kiduttaminen kuoliaaksi nostatti protesteja Puntmaassa Tyttö siepattiin helmikuussa Isracin kylässä ja hänen runneltu ruumiinsa heitettiin raiskausmurhan jälkeen vanhempien talon eteen.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset