Kuinka selvitä pääsykoepäivästä hengissä? Lue asiantuntijan viime hetken vinkit valmistautumiseen ja tilanteen hallintaan tosipaikassa

Jännityksen voi kääntää voimavaraksi, tarkastamista ei tee koskaan liikaa ja omat rutiinit pelastavat paljon.

pääsykokeet
Tenttiin lukemista
Liikaa ei voi tarkistaa.Minna Rinta-Tassi / Yle

Jopa koko kevään kestänyttä lukujaksoa unelmakoulua varten ei kannata turmella hätäilyyn, väsymykseen tai nälkään.

Ota asiantuntijan vinkit haltuun ja voit pelastaa paljon tekemällä oikeita asioita päivää ennen pääsykokeita ja vielä varsinaisessa kokeessa.

Jännittämisenkin voi kääntää voitoksi, muistuttaa Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallituksessa muun muassa uusista opiskelijoista vastaava Anna Halsas.

– Vaikka edellisenä päivänä jännittää kauheasti, niin siitä ei kannata hätääntyä. Se on merkki siitä, että tällä asialla on sinulle merkitystä. Palauta vaikka mieleesi kaikkia niitä syitä, miksi olet tässä tilanteessa ja miksi olet nähnyt kaiken sen vaivan lukemisen eteen, Halsas opastaa.

Lue tästä ohjeet koetta varten.

1. Päivä ennen "The Dayta"

Tässä vaiheessa on luettu jo aika kauan, ja mitä lähemmäksi koepäivä tulee, sitä paniikinomaisemmaksi lukeminen usein menee. Siksi viimeisenä päivänä kannattaisi ottaa ajatuksia irti kokeesta, ja mielellään pitää kirjat suljettuna.

– Jos koko päivän pyörii mielessä joku asia, mitä ei muista, niin sen voi tsekata. Mieluiten tekisi jotain muuta, vaikka kavereiden kanssa, jotta saisi ajatukset muualle ja aivot voisivat levähtää, Anna Halsas opastaa.

Jos koe kuitenkin pyörii koko ajan mielessä, niin voi vaikka etukäteen varmistaa reitin koepaikalle tai jopa käydä katsomassa, kuinka sinne mennään. Näin seuraavan aamun liikkeellelähtö ei kenties jännitä niin paljon.

Samalla voi katsoa ohjeista, mitä kokeessa saa tehdä ja mitä ei.

– Joskus voi olla tiukkojakin ohjeita siitä, mitä saa ottaa mukaan ja mitä ei.

2. Edeltävä yö

Hyvät yöunet auttavat olemaan virkeänä pääsykokeessa. Nukahtaminen voi kuitenkin olla vaikeaa, jos jännittää kauheasti.

– Toisaalta, jos tekee päivällä jotain kivaa, niin se väsyttää ja saa nukahtamaan. Eikä käytä tietokonetta tai mobiililaitteita liian myöhään. Se auttaa rauhoittumaan.

3. Aamu

Kannattaa pitää mahdollisimman normaalina aamuna. On hyvä idea syödä ainakin jonkin verran ja varsinkin juoda, että on virkeänä kokeessa.

Anna Halsas muistuttaa, että mahdollisten eväitten vieminen pääsykoepaikalle vaihtelee paljon. Joihinkin niitä saa ottaa mukaan, joihinkin kokeisiin ei.

– Kannattaa katsoa tarkasti ohjeista etukäteen. Itse varautuisin siihen, ettei eväitä saa ottaa mukaan.

4. Koepaikalle saapuminen

Kannattaa ehdottomasti varautua siihen, että bussi hajoaa tai matkalla sattuu muuta yllättävää.

Ja kannattaa lähteä liikkeelle hieman aikaisemmin kuin yleensä lähtisi.

5. Koe

Kukin tekee kokeen tavallaan. Yksi tekee itselleen helpot tehtävät ensin ja poimii niistä varmat pisteet. Toinen tekee järjestyksessä.

– Tämä on niin henkilökohtaista. Kannattaa tehdä niitä juttuja, mitkä itselle toimivat. Jos se rauhoittaa, että saa alkuun varmoja pisteitä, niin tekee sitten niitä helppoja ensin.

Samalla Halsas suosittelee ajattelemaan pääsykoetta vain yhtenä, mutta tärkeänä kokeena muiden joukossa.

Erityisen paljon Halsas kehottaa kiinnittämään huomiota kokeen tarkastamiseen.

– Liikaa ei voi tarkastaa. Mikään ei ärsytä niin paljoa kuin se, että menettää pisteen sen takia, että on huolimaton. Voi olla tunne, että osasin tämän hyvin ja nyt vaan kirjoitan puhtaaksi. Siinä vaiheessa tulee helposti tehtyä virheitä, jää kappale kirjoittamatta tai tulee rasti väärään ruutuun.

6. Jälkiselvittely

Jälkispekulaatiot kuuluvat monen elämään. Halsas ei niitä tyrmää: joillekin siitä voi olla hyötyä ja se voi jopa rauhoittaa.

– Äärettömän kauaa ei kuitenkaan kannata asioissa roikkua. Usein tuloksia saa kuitenkin odottaa aika kauan, joten siinä menee kesä pilalle, jos koko ajan miettii, Anna Halsas opastaa.

Lue myös:

Välivuotta viettävien määrä vain kasvaa: Ylioppilaiden siirtyminen korkeakouluihin hidastui

Katso Ylen koneesta, mihin yliopistoon kotiseudultasi päästään – espoolainen Mikael Suonio päätyi oikikseen Lappiin: "Meinasin revetä liitoksista"

Katso täältä Aalto-yliopiston jännittämiseen liittyvä video (siirryt toiseen palveluun).