1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. EU-vaalit

EU:n puolustus sai puheenjohtajat kiihtymään – katso vielä jälkikäteen Ylen vaalikeskustelu ja lue analyysi verkossa

Antti Rinne (sd.), Jussi Halla-aho (ps.), Petteri Orpo (kok.) ja Juha Sipilä (kesk.) kävivät eurovaalikeskusteluun Kirsi Heikelin johdolla. Verkossa tenttiä syynäävät tietokirjailija Katleena Kortesuo ja Eurooppa-tutkija Suvi Kansikas.

Antti Rinne (sd.), Jussi Halla-aho (ps.), Petteri Orpo (kok.) ja Juha Sipilä (kesk.) käyvät eurovaalikeskusteluun Kirsi Heikelin johdolla.

Ylen puheenjohtajien vaalikeskustelussa kiihtyneimmät puheenvuorot ja päällepuhumiset tulivat puolustuksesta keskusteltaessa. Toisistaan ottivat mittaa Antti Rinne (sd.), Jussi Halla-aho (ps.), Petteri Orpo (kok.) ja Juha Sipilä (kesk.). Ylen eurovaalikeskustelua veti Kirsi Heikel.

Verkossa tenttiä analysoivat tietokirjailija Katleena Kortesuo ja Eurooppa-tutkija Suvi Kansikas Helsingin yliopistosta Ylen sisältöpäällikkö Heikki Valkaman johdolla.

Mikä oli teistä keskustelun huippukohta?

Suvi Kansikas: Minusta paneelin alussa oli hyvä keskustelu arvoista, joka alkoi Itävallan FPÖ-skandaaliin liittyvästä uutisesta. Samaa mieltä kuin Katleena siitä että Orpo sai hyvin tilaa esiintymiselleen.

Katleena Kortesuo: Huippukohtia olivat Orpon esiintulot, joissa hän paalutti näkemyksiään ja esiintyi samalla kriitikkona. Taitavaa ja treenattua esiintymistä.

Mikä oli tentin outo hetki?

Katleena Kortesuo: Hyvällä tavalla outo hetki oli se, kun Rinne kosketti Orpoa olkapäähän. Se oli Rinteeltä epätyypillisen taitava ele.

Suvi Kansikas: Keskustelu tavallaan pysähtyi hetkeksi ilmastopolitiikka-osion lopussa kun kukaan ei halunnut olla mistään eri mieltä.

Toistuiko puheenjohtajilla jokin ydinsanoma?

Katleena Kortesuo: Halla-aho pääsi kertomaan vakioviestinsä ja ydinsanomansa: hän puhui maahanmuutosta ja rajavalvonnasta – joskaan ei aivan niin paljon kuin yleensä. Ja yhteisenä ydinsanomana oli tietenkin ilmasto, josta kaikki olivat enemmän tai vähemmän huolissaan.

Suvi Kansikas: Orpon puheenvuoroissa systemaattisen vahva kannatus EU-integraation tiivistämiselle.

Meniköhän se ihan näin? Sanoivatko puheenjohtajat joitakin erikoisia väitteitä?

Katleena Kortesuo: En havainnut itse mitään varsinaisia vääriä väitteitä – mutta toisaalta en ole politiikan asiantuntija. :) Sen sijaan sitä toki oli paljonkin, että kysymykseen ei vastattu aivan suoraan, vaan tulokulma vaihtui yhtäkkiä.

Suvi Kansikas: Sipilä letkautti että kaikilla meillä on omat Orbanimme (vai oliko Fideszimme). Siihen Orpo letkautti takaisin että ei meillä ole enää. Tämähän on vielä auki, sillä Orbanin puolueen jäsenyys EPP-ryhmässä on jäädytetty. Tilannehan on sen vuoksi kiinnostava myös, että jos EPP-lähtö tulee, niin Fidesz siirtynee Italian Salvinin uuteen EU-kriittiseen ryhmään, johon siis myös Perussuomalaiset on menossa.

Syntyikö taistelupareja? Mitkä taisteluparit ottivat tentissä eniten yhteen?

Katleena Kortesuo: Taisteluparina parhaita olivat Orpo ja Rinne. Rinne taputteli Orpoa olalle, ja Orpo nyökäytteli hymähdellen Rinteen suuntaan.

Suvi Kansikas: Orpo otti itselleen hyvin tilaa kommentoida etenkin Halla-ahon puheenvuoroja, mutta myös kommentoida Rinteen hallitusneuvotteluita.

Huomasitko tämän? Oliko tentissä jokin iso tai pieni asia, joka saattoi usealta mennä ohi?

Katleena Kortesuo: Tärkeänä detaljina oli Heikelin erinomainen rauhallisuus, joka oli kuin dynaamista ja harkittua staattisuutta. Väittely ei mennyt apinalauman metelöinniksi, koska Heikelin takuuvarma karisma piti sakin kuosissa.

Suvi Kansikas: Olivatko illan teemat kuitenkin sellaiset, että merkittäviä linjaeroja puoluejohtajien välillä ei kuitenkaan syntynyt. Paneeliin mahtui kovin paljon samanmielisyyttä.

Tiistaina studiossa Pekka Haavisto (vihr.), Li Andersson (vas.), Anna-Maja Henriksson (rkp.) ja Sari Essayah (kd.).

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue lisää:

Vaalikone auttaa löytämään ehdokkaan eurovaaleissa(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun)

Lue Ylen tärkeimmät eurovaaleja käsittelevät jutut täällä

Pimeyden ytimessä – Ylen erikoisartikkeli kertoo, miksi hyljeksitystä Euroopan parlamentista pitäisi puhua enemmän

Eurovaalit 2019: Kaikki Ylen vaalisisällöt Areenassa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.