Pakolaiset ja puolustusmenot saivat puheenjohtajat väittelemään – katso vaalikeskustelu jälkikäteen tästä ja lue analyysi

Katso vaalikeskustelu vielä jälkikäteen tai lue tästä analyysi. Verkossa tenttiä analysoivat tietokirjailija Katleena Kortesuo ja Eurooppa-tutkija Suvi Kansikas Ylen Heikki Valkaman johdolla.

eurovaalit
Puheenjohtajat Vihreiden Pekka Haavisto, RKP:n Anna-Maja Henriksson, Kristillisdemokraattien Sari Essayah ja Vasemmistoliiton Li Andersson (oik.) YLEn järjestämässä europarlamenttivaalien vaalikeskustelussa Helsingissä 21. toukokuuta.

Vaalikeskustelu sujui enimmäkseen samanmielisenä.

Pekka Haavisto (vihr.), Li Andersson (vas.), Anna-Maja Henriksson (rkp.) ja Sari Essayah (kd.) kohtasivat studiossa.

Lopussa kysymykseen"minkä yksittäisen asian haluat EU-päätöslistalle" saatiin eroja: Andersson haluaa green new dealin, Essayah haluaa rahoittaa tiedettä ja tutkimusta, Henriksson haluaa enemmän luottamusta ja Haavisto haluaa keskittää huomiota nuorisoon ja nuorisotyöttömyyteen.

Verkossa tenttiä syynäsivät tietokirjailija Katleena Kortesuo ja Eurooppa-tutkija Suvi Kansikas Ylen Heikki Valkaman johdolla.

Mikä oli teistä keskustelun huippukohta?

Katleena Kortesuo: Huippukohdat olivat ehkä ennalta arvattavia: Haaviston esiintyminen rauhanrakentajana ja Anderssonin taitava tilan ottaminen. Kyseessä eivät siis olleet Mount Everest -tyyppiset vau-huiput, vaan tilanteet olivat sellaisia ennustettavan suomalaisia ja hallittavan kokoisia Halti-huippuja.

Suvi Kansikas: Minusta eilisen keskustelun jälkeen oli hienoa että heti avauskierroksella nähtiin tunnelman nousevan - se lupasi räväkkää keskustelua, jota minusta tänään kyllä saatiinkin.

Mikä oli tentin outo hetki?

Katleena Kortesuo: Oudointa oli Henrikssonin tekemä jatkuva keskeyttäminen, joka aluksi saattoi olla tilan ottamista. Se kuitenkin lopulta kääntyi hieman rasittavaksi, koska keskustelu katkeili ja sirpaloitui. Keskeyttämisen taito on tärkeä, mutta se ei saa nousta viestinnälliseksi pääkeinoksi.

Suvi Kansikas: Andersson oli kärsimätön odottamaan puheenvuorojaan, ja vastauksista minusta kuulsi jonkinlaista muiden mielipiteiden aliarvoimista.

Toistuiko puheenjohtajilla jokin ydinsanoma?

Katleena Kortesuo: Ydinsanomana Andersson odotetusti puhui paljon ilmastosta. Kaikki myös puhuivat yhteisestä EU:sta ja EU:n arvoista ja olivat niistä jokseenkin yhtä mieltä.

Suvi Kansikas: Henrikssonin vastauksissa korostui kautta linjan EU arvoyhteisönä jota pitää puolustaa. Andersson piti esillä solidaarisuutta. Haavisto viittasi useaan otteeseen EU-Afrikka-suhteisiin ja kehityspolitiikkaan

Meniköhän se ihan näin? Sanoivatko puheenjohtajat joitakin erikoisia väitteitä?

Katleena Kortesuo: Kiinnostavinta oli, kun maataloustukien leikkauksesta käytiin keskustelua. Onko leikkaus suuri vai pieni? Essayahin mielestä suuri, kun sitä vertaa Suomen maatalouden vuosituotantoon. Haaviston mielestä pieni, kun sitä vertaa brexitiin. Tästä huomaa, kuinka tärkeää on valita se vertauskohta, joka tukee omaa argumentointia.

Suvi Kansikas: Essayahilta kysyttiin miksi kannatti Weberiä (eikä Stubbia) EPP-ryhmän kärkiehdokkaaksi komission puheenjohtajaksi. Essayah vetosi samaan arvopohjaan Weberin kanssa. Tässä olisi ollut hyvä paikka keskustella Unkarin Fidesz-puolueen kuulumisesta EPP-ryhmään ja Weberin tuesta Orbanille.

Mitkä taisteluparit ottivat tentissä eniten yhteen?

Katleena Kortesuo: Taistelupareja ei juuri syntynyt, ellei ajatella sitä, että Essayahin jotkut teemat poikkesivat muista. Silti keskustelijoilla oli paljon enemmän yhteistä kuin eroja.

Suvi Kansikas: Andersson myös käänsi puheen Essayahin vastauksista itselleen tärkeisiin teemoihin. Muilta puheenjohtajilta kuuli enemmän toteamuksia siitä että he olivat samaa mieltä, kun taas Andersson aloitti usein sanomalla olevansa eri mieltä.

Huomasitko tämän? Oliko tentissä jokin iso tai pieni asia, joka saattoi usealta mennä ohi?

Katleena Kortesuo: Pienenä asiana otan esille Anderssonin kehon kielen, joka on parhaimmillaan erinomainen ja heikoimmillaan kärsimätön. Hän erottuu selkeästi muista – niin hyvässä kuin pahassa – koska hän liikkuu enemmän ja käyttää enemmän käsiään. Tällä kertaa Andersson oli tentin alussa enemmän vahvoilla kuin lopussa, jossa kisaväsymys pääsee jo puskemaan esiin.

Suvi Kansikas: EU:n budjetti ja Suomen jäsenmaksun kasvattaminen olisivat ansainneet enemmän huomiota. Samoin ilmastopolitiikan suuret linjat jäivät hiilinielu/metsänhakkuu-keskustelun alle. Venäjä-sanktiot mainittiin myös vain sivulauseella.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Torstaina eduskuntapuolueiden puheenjohtajat ottavat yhteen viimeisen kerran Ylen vaaliväittelyssä ennen sunnuntain eurovaaleja. Mitä toimia ilmastonmuutos vaatii EU:lta? Mihin EU:n rahat käytetään? Miten lisätä turvallisuutta Euroopassa? Suoran lähetyksen kello 21 juontavat Heli Suominen ja Robert Sundman.

Lue lisää:

EU:n puolustus sai puheenjohtajat kiihtymään – katso vielä jälkikäteen Ylen vaalikeskustelu ja lue analyysi verkossa

Vaalikone auttaa löytämään ehdokkaan eurovaaleissa(siirryt toiseen palveluun)(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun)

Lue Ylen tärkeimmät eurovaaleja käsittelevät jutut täällä

Pimeyden ytimessä – Ylen erikoisartikkeli kertoo, miksi hyljeksitystä Euroopan parlamentista pitäisi puhua enemmän

Eurovaalit 2019: Kaikki Ylen vaalisisällöt Areenassa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.