Aborttien määrä on vähentynyt Lapissa – maksuton ehkäisy on vaikuttanut nuoriin

Yleisimmin aborttia perustellaan sosiaalisilla syillä.

abortti
Kondomeita
Viime vuonna kaikista raskauden keskeyttäneistä naisista 65,3 prosenttia ilmoitti käyttäneensä jotain ehkäisymenetelmää raskauden alkaessa. Lähes puolet ehkäisyä käyttäneistä oli käyttänyt kondomia.Tommi Parkkinen / Yle

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä tehtiin viime vuonna 10,3 ja Lapin sairaanhoitopiirissä 6,4 prosenttia vähemmän abortteja kuin toissa vuonna. Erityisesti nuoret ovat tehneet raskaudenkeskeytyksiä aiempaa vähemmän.

– Uskon, että seksuaalikasvatuksen lisääminen on avaintekijä. Lisäksi ehkäisyn saannin helpottaminen ja hoitopolkujen luominen ovat vaikuttaneet keskeytysten vähenemiseen, kertoo ylilääkäri Pia Vittaniemi Mehiläinen Länsi-Pohjasta.

Länsi-Pohjassa Torniossa, Keminmaassa ja Tervolassa alle 25-vuotiaat saavat maksuttoman ehkäisyn.

Lapin sairaanhoitopiirin vt. ylilääkäri Eija Lampela arvelee, että luvuissa näkyy Rovaniemellä aloitettu alle 25-vuotiaiden maksuton ehkäisy.

– Ehkäisy on helposti käytössä eikä se ole rahasta kiinni. Toiseksi 2017 on julkaistu raskauden käypä hoito -suositus, jossa käyttö ja aloitus on ajanmukaistettu. Lisäksi myös nuoret ovat alkaneet käyttää enemmän pitkäaikaisia ehkäisyvälineitä, kuten kierukkaa ja ehkäisykapselia, Lampela sanoo.

Länsi-Pohjassa tehtiin viime vuonna 87 ja Lapin sairaanhoitopiirissä 218 aborttia. Määrät ovat laskeneet paljon pitkän ajan kuluessa. Vuonna 1987 Länsi-Pohjassa tehtiin 222 ja Lapin sairaanhoitopiirissä 412 aborttia.

Lapissa muuta korkeammat luvut

Muuhun maahan verrattuna Lapin sairaanhoitopiirissä tehtiin toiseksi eniten ja Länsi-Pohjassa kolmanneksi eniten abortteja, kun niiden määrä suhteutetaan hedelmällisyysiässä olevien naisten määrään.

Lapin sairaanhoitopiirissä tehtiin 9,8 aborttia tuhatta vastaavan ikäistä naista kohti. Länsi-Pohjassa luku on 8,2.

Eniten abortteja tehtiin Ahvenanmaalla, 12,8 aborttia tuhatta naista kohti.

Valtakunnan keskiarvo oli 7,6. Koko maassa keskeytysten kokonaismäärä ja väestöön suhteutettu määrä oli viime vuonna matalin vuoden 1970 abortteja koskevan lainsäädännön voimaantulon jälkeen.

Sosiaaliset syyt yleisimmin abortin takana

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) yleisimmin raskauden keskeytystä perustellaan sosiaalisilla syillä. Ne mainittiin 93,1 prosentissa keskeytyksistä.

3,4 prosenttia keskeytyksistä tehtiin sikiövaurion perusteella.

Muita yleisiä syitä olivat 40 vuoden ikä, vähintään neljän lapsen synnyttäminen ja alle 17 vuoden ikä.